GR US

Σε ισχύ οι νέες χαλαρώσεις περιοριστικών μέτρων

Εθνικός Κήρυξ

Να αποφύγουμε το πισωγύρισμα, προειδοποιεί ο Υπουργός Υγείας, καθώς οι χαλαρώσεις εφαρμόζονται σε μια χρονική στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

\

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε ισχύ τέθηκαν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Από χθες επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, ενώ η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων πήρε παράταση μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε πως για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει όλοι οι μαθητές και το προσωπικό του κάθε σχολείου να παρουσιάσουν αρνητικό rapid test.

Επίσης, από χθες άρχισε η επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).

Επίσης, η επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και η επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου.

Επίσης, ξεκινούν ξανά οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Categoryς Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Categoryς Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ, ενώ επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης και η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών, πέραν των τροφίμων.

Επιτρέπονται επίσης οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.

Σε ισχύ παραμένει ο κατ ́ οίκον περιορισμός από τις 9.00 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Αύξηση κρουσμάτων

Ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στην επαρχία Λεμεσού, προβληματίζει επιδημιολόγους και Υπουργείο Υγείας. Με μότο ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά, ελεγχόμενα και με γνώμονα το τρίπτυχο τεστ – ιχνηλάτηση – εμβολιασμοί, το Υπουργείο Υγείας αυξάνει τους ελέγχους σε μια προσπάθεια συνέχισης της άρσης των μέτρων και αποφυγής πισωγυρίσματος.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών ολοένα και αυξάνεται, καθώς χθες ανιχνεύτηκαν 283 νέα περιστατικά κορωνοϊού. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, τα οποία προέκυψαν μετά από 45.231 εργαστηριακές διαγνώσεις, με το ποσοστό θετικότητας να αγγίζει το 0,63%. Από τα 283 τα 104 προέκυψαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα 161 από 43.599 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, εκ των οποίων 94 αφορούν την επαρχία Λεμεσού, 42 τη Λευκωσία, 14 τη Λάρνακα και 10 την Πάφο. Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 88 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 24 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 24 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 13 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και οι 10 σε ΜΑΦ.

Να αποφύγουμε το πισωγύρισμα λέει ο Υπουργός Υγείας

 «Θα πρέπει να αποφύγουμε το πισωγύρισμα» είναι το μήνυμα του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ενόψει των νέων χαλαρώσεων που άρχισαν να ισχύουν από τη Δευτέρα, στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Από σήμερα κάνουμε ακόμη ένα βήμα άρσης των περιορισμών. Σας καλώ να τηρείτε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Η συνέχεια είναι στα χέρια όλων μας. H κατάσταση αξιολογείται συνεχώς. Θα πρέπει να αποφύγουμε το πισωγύρισμα» έγραψε ο κ. Ιωάννου, σε ανάρτησή του στο Twitter.