GR US

Στον «αέρα» η άρση των περιορισμών, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Εθνικός Κήρυξ

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την Τετάρτη για τη διαφοροποίηση των περιοριστικών μέτρων με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, σε σχέση με την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, με την απόφαση να λαμβάνεται πλέον την Τετάρτη σε πολιτικό επίπεδο.

Ειδικότερα το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για τις χαλαρώσεις που θα εφαρμοστούν από 1η Φεβρουαρίου, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων και στη σκιά του φόβου που προκαλεί το νέο στέλεχος του ιού, αλλά και των αναπάντεχων καθυστερήσεων στην προμήθεια εμβολίων που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή τα κρατικά νοσηλευτήρια συνεχίζουν να εκπέμπουν SOS για την κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία μπορεί να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο, το οποίο θα επιτρέψει και το καθολικό ξεκλείδωμα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει κρίσιμη και είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται στην Κύπρο 9.500 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ΒioNTech και άλλες 1.200 της Moderna, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού των πολιτών μετά και την ανακοίνωση της AstraZeneca, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα παραδώσει μικρότερες ποσότητες τελικά στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι την Κύπρο, όπως ανακοινώθηκε είχαν παραγγελθεί 600.000 δόσεις από την AstraZeneca. Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις των παραδόσεων εν αναμονή της αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη Ιανουαρίου, και υπό την αίρεση της υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων για τα εμβόλια της Johnson & Johnson (Janssen) και της CureVac, η Κύπρος θα πρέπει να παραλάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να προχωρήσει στην εμβολιαστική κάλυψη περίπου 120.000 ατόμων μέχρι το τέλος Μαρτίου (1ο τρίμηνο) του 2021 και επιπλέον 450.000 άτομα μέχρι το τέλος Ιουνίου (2ο τρίμηνο). Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο αυτή η εξέλιξη με τις καθυστερήσεις θα επηρεάσει το πλάνο για τον εμβολιασμό και κατ’ επέκταση την άρση των μέτρων.

«Όχι» στα μεγάλα εμπορικά κέντρα

Βασική φιλοσοφία των προτάσεων της επιδημιολογικής ομάδας είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει από την προσεχή Δευτέρα το λιανικό εμπόριο, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων (malls). Αρχικά λέχθηκε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν και αυτά σε πρώτη φάση, στη συνέχεια τέθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με τα τεστ, την επιτήρηση των μέτρων αλλά και τις εικόνες συνωστισμού που είχαν καταγραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην πρώτη φάση της άρσης φαίνεται ότι εντάσσεται και το θέμα του εκκλησιασμού, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το ανώτατο όριο των πιστών που θα μπορούν να παρευρίσκονται.

Κοινή θέση των επιδημιολόγων είναι να παραμείνει η αποστολή των sms χωρίς αύξηση του ημερήσιου αριθμού που δικαιούται κάποιος για διακίνηση, καθώς οι τρεις ώρες που έχουν ανά sms στη διάθεσή τους οι πολίτες είναι αρκετές για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες.

Γρίφος παραμένει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιες τάξεις θα επιστρέψουν από 1η Φεβρουαρίου, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι αυτό της επιστροφής των μαθητών του δημοτικού.