GR US

Δεν προβλέπεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Αισιοδοξία για εμβόλιο

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.Την θέση ότι δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού αλλά πως θα υπάρξει συνέχιση της παρούσας κατάστασης που επικρατεί παγκόσμια, διατύπωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Eλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας ότι αυτό που παρατηρείται σε παγκόσμια βάση είναι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων.

Είπε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή τη στιγμή ακόμα διανύουμε το πρώτο κύμα, του οποίου η συχνότητα είναι ανοδική και επιταχύνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όπως δεικνύουν οι καθημερινοί χάρτες για την μετάδοση του ιού.

Τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση δεν είναι καλή παγκόσμια και γι αυτό δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε με την καλή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. «Η Κύπρος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και καταφέραμε πολύ γρήγορα και ελέγξαμε την κατάσταση. Έχουν ανοίξει τα αεροδρόμια, υπάρχει κινητικότητα στην Κύπρο και αρκετοί Κύπριοι ταξιδεύουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί γιατί αυτός ο ιός έχει δύο χαρακτηριστικά που τον κάνουν επικίνδυνο στην μετάδοση - το ένα, είναι ο μεγάλος χρόνος επώασης και το άλλο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών», σημείωσε.

Ο Καθηγητής Τσιούτης ανέφερε ότι ο ιός αυτός ο συγκεκριμένος, όπως και άλλοι παρόμοιοι με αυτόν κάνουν συχνές μεταλλάξεις που συνήθως είναι μικρές ή ανεπαίσθητες. «Μια σημαντική μετάλλαξη που έλαβε χώρα μάλλον και στις αρχές της πανδημίας ήταν η αντικατάσταση μιας πρωτεΐνης,  η οποία φαίνεται σε εργαστηριακές συνθήκες, όχι σε κλινικές και σε ένα επίπεδο που δεν έχει ακόμα διερευνηθεί, ότι προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα με μεγαλύτερη ευκολία από το προηγούμενο στέλεχος. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι μεταδίδεται πιο εύκολα από άτομο σε άτομο, άρα το να συμβεί κάποια μετάλλαξη πιο σημαντική ώστε να επηρεαστεί ο τρόπος μετάδοσης, η επιθετικότητα του ιού είναι μάλλον απίθανη να γίνει μέσα σε διάστημα λίγων μηνών», εξήγησε.

Σε σχέση με τα εμβόλια, ανέφερε ο κ. Τσιούτης, έχουμε δύο-τρία, τα οποία επρόκειτο να μπουν στην κλινική φάση 3, που θα αρχίσουν να εξετάζονται σε χιλιάδες εθελοντές, που σημαίνει πως τα πράγματα είναι αισιόδοξα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τουλάχιστον ένα εμβόλιο αποτελεσματικό και ασφαλές.

«Μπορεί να βρεθεί το εμβόλιο αλλά υπάρχει το θέμα το πόσο εύκολα θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, πόσες δόσεις θα χρειαστούν και ποια ακριβώς θα είναι η διάρκεια της αποτελεσματικότητας και της ανοσίας που θα επιφέρει. Πιστεύουμε ότι τα εμβόλια είναι η λύση σε παγκόσμια βάση αλλά δεν περιμένουμε ότι θα είναι τόσο σύντομη η διάθεση τους και η αποτελεσματικότητα τους. Μια αδρή πρόβλεψη είναι ότι τουλάχιστον μέχρι την Ανοιξη του 2021 θα συνεχίσουμε όπως είμαστε τώρα», επεσήμανε.

Περαιτέρω, ο καθηγητής Τσιούτης είπε ότι λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα. «Πιστεύω ότι κάποιες ημερομηνίες θα έρθουν νωρίτερα και θα υπάρξουν και επιπλέον χαλαρώσεις σε αριθμό ατόμων στους διάφορους ανοικτούς κυρίως χώρους και στις διάφορες εκδηλώσεις γιατί το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα. Όλα αυτά γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται τα πρωτόκολλα. Αν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, αυτό που αναμένεται να δούμε είναι μια αύξηση, η οποία θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και τότε θα πρέπει να πάμε τουλάχιστον ένα βήμα πίσω», ανέφερε.