GR US

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Αναστασιάδης για συνοντονισμό ενεργειών

Αssociated Press

Υποδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε παλαιότερη επίσκεψη στην Αθήνα (AP File Photo/Petros Giannakouris).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε συντονισμό ενεργειών με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προχωρούν Λευκωσία και Αθήνα. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται την Τρίτη στην ελληνική πρωτεύουσα όπου θα προβεί σε ανασκόπηση όλων των εξελίξεων σε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κύπρος και Ελλάδα θα συντονίσουν βήματά τους για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουν την επιβολή κυρώσεων από τη Σύνοδο Κορυφής κατά της Τουρκίας για τις επιθετικές ενέργειές της τόσο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις που προγραμματίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Θα τεθεί επίσης με έντονο τρόπο το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μια χώρα που θέλει να ονομάζεται υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Οι δύο χώρες θέλουν να στείλουν ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε προσπάθεια από μέρους της για δημιουργία τετελεσμένων και έχουν αναπτύξει μία έντονη διπλωματική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει ως κύριο άξονα της τη Γαλλία, με την οποία θα επιδιώξουν τη δημιουργία ενός συνασπισμού χωρών που θα ασκήσει πίεση προς τη Σύνοδο Κορυφής για τη λήψη ουσιαστικών και αυστηρών μέτρων.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί επίσης το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίον θα παρακαθίσει σε συνομιλίες, στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο κ. Αναστασιάδης που θα ταξιδέψει για πρώτη φορά εκτός Κύπρου μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για προστασία από τον κορωνοϊό, θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το βράδυ της 14ης Ιουλίου.

Διπλωματική μάχη στο Συμβούλιο Εξωτερικών

Η κρίσιμη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ξεκίνησε από τη Δευτέρα με το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, που ήταν προγραμματισμένο για αργά το απόγευμα και για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο με φυσική παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνόδου αναμενόταν να βρεθεί η Τουρκία, για την οποία επρόκειτο να διεξαχθεί μια στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση, υπό το φως μεταξύ άλλων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ετύγχαναν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα, και ακολούθως θα είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί της προοπτικής οποιουδήποτε περαιτέρω διαλόγου μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.