GR US

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020

Εθνικός Κήρυξ

Συνέχεια των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και των πλεονασμάτων, προβλέπει ο Υπ. Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, με συνέχιση της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων αν και προβλέπεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω εξωγενών κινδύνων αλλά και με νέους δυνητικούς κινδύνους όπως είναι οι δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Οι βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής παραμένουν αμετάβλητοι και περιλαμβάνουν τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, τη βιώσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη διατήρηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να συνεχίσει τη θετική του πορεία και να κυμανθεί γύρω στο 3,2%, παραμένοντας σημαντικά πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Για το 2019 ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 0,5%, λόγω κυρίως της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο με συνακόλουθη μείωση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων στην εγχώρια αγορά.

Το ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται πλέον κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ σε ετήσια βάση για το 2019 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 7% του εργατικού δυναμικού.

Οι ικανοποιητικοί ρυθμοί της οικονομίας προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, με τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 να προβλέπεται στο 2,9%, οδηγώντας έτσι στην επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης.

Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι, το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2019 θα είναι πλεονασματικό μέχρι 3,8% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, το πλεόνασμα του πρωτογενούς ισοζυγίου υπολογίζεται στο 6,2% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος για το 2019 εκτιμάται να μειωθεί στο 97,4% του ΑΕΠ σε σύγκριση με ποσοστό ύψους 102,5% το τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 2,9% το 2020, ενώ για τα έτη 2021 και 2022 αναμένεται να κυμανθεί στο 2,7%, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ισοσκελισμένος χωρίς ελλείμματα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξετάσει και έχει εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για 2020. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως πρόκειται για άλλο ένα προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα. Τις κακές εκείνες πρακτικές του παρελθόντος τις έχουμε αφήσει πίσω» δήλωσε.

O YΠΟΙΚ έκανε λόγο για αυξημένες δαπάνες λόγω ΓΕΣΥ «καθώς διανύουμε μεταβατική περίοδο σε σχέση με τη λειτουργία του» και πρόσθεσε ότι «το 2019 και το 2020 θα είναι ουσιαστικά έτη προσαρμογής του ΓεΣΥ και θα επανέλθει σιγά σιγά το κράτος σε κανονική βάση και για τις δαπάνες της υγείας».

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης σε αναπτυξιακά έργα πέραν του 1 δισεκατομμυρίου.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν είναι ο μεγαλύτερος δυνητικός κίνδυνος που μπορεί να κλονίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δήλωσε ο Υπουργός, αφού εκκρεμεί το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Βουλής στις αρχές Οκτωβρίου.