GR US

Ακιντζί: Ούτε βήμα στο Κυπριακό χωρίς νέα εντολή

Εθνικός Κήρυξ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν πρόκειται να κάνει βήμα στο Κυπριακό εάν δεν ανανεώσει την εντολή από τον «λαό» δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι σε περίπτωση που αυτό γίνει, θα εργαστεί για μια λύση με όλες του τις δυνάμεις, σημειώνοντας ότι όλα όσα ζήσαμε «πιστεύω ότι δείχνουν για ακόμη μια φορά και στις δύο κοινότητες πόσο αναγκαία είναι η λύση».

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην τ/κ εφημερίδα «Κίπρις» ο Τ/κ ηγέτης διερωτήθηκε «ποιος και τί είδους εξέλιξη μπορεί να περιμένει στο Κυπριακό, την στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος παλεύει με την πανδημία, την ανθρώπινη απώλεια και ανησυχεί για το αν θα τα βγάλει πέρα;».

Από τις πρώτες διαπραγματεύσεις του Κυπριακού μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχει περάσει πάνω από μισό αιώνας, και μπορεί να μην βρέθηκε λύση, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια. Όσο το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, είναι αναπόφευκτο να συνεχίζεται και η προσπάθεια για λύση, πρόσθεσε. «Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα: όσο περνάει ο καιρός, ο διαχωρισμός και η διαίρεση ριζώνουν».

Αναφερόμενος στο θέμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφάσισαν στις 8 Ιουνίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διελεύσεις για τους Τ/κ που εργάζονται στην ε/κ πλευρά και για όσους φοιτούν ή βρίσκονται υπό θεραπεία στην ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ομαλοποίηση των διελεύσεων μπορεί να γίνει βήμα-βήμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι «η αλληλοβοήθεια που επιτεύχθηκε με την νότια Κύπρο είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Θέλω να αναφερθώ με ευχαριστίες στην συμβολή του κ. Αναστασιάδη σε αυτό τον τομέα. Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να πραγματοποιείται συνεργασία και αλληλοβοήθεια μεταξύ των πλευρών όταν χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις» τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη ο αμοιβαίος τερματισμός των δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο μετά τον Covid-19, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι γνωστό το τι πρέπει να γίνει στην ανατολική Μεσόγειο είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι.

«Οι εταιρείες που εργάζονται για την ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσαν ότι λόγω του ιού σταμάτησαν τις έρευνές τους μέχρι το 2021», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση δίνει ξανά την ευκαιρία διαλόγου».

Σημειώνοντας ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα επαναρχίσουν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευκαιρία για λύση θα εμφανιστεί και πάλι με τις προσπάθειες των δύο πλευρών και με την συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ. «Αν και οι δύο κοινότητες την υποστηρίξουν και εργαστούν με ειλικρίνεια για ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα, βασισμένο στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών, ευρωπαϊκό και διζωνικό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια νέα ζωή με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια». Αν όχι, δυστυχώς σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα γίνουμε μάρτυρες τα μόνιμης διαίρεσης αυτού του ωραίου νησιού, κατέληξε ο Τ/κ ηγέτης.