GR US

«Ακυβερνησία» και πολιτικό χάος στα κατεχόμενα

Εθνικός Κήρυξ

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ υπέβαλε προς τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ την παραίτηση της «κυβέρνησης» συνασπισμού και τα κατεχόμενα αναμένεται να οδηγηθούν σε λεγόμενες «βουλευτικές εκλογές» (Φωτογραφία via twitter).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την παραίτηση της τρικομματικής «κυβέρνησης» συνασπισμού (Κόμμα Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικό Κόμμα – Κ.Α.) υπέβαλε την Τετάρτη ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει άμεσα αλλά έμμεσα την «προεδρία» Τατάρ, καθότι το σύστημα στα κατεχόμενα είναι «κοινοβουλευτικό». Προκαλεί ωστόσο πολιτικούς τριγμούς καθώς το ψευδοκράτος θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε πρόωρες «εκλογές» σε μια χρονική στιγμή που μεγαλώνει η επιρροή και το «σφιχταγκάλιασμα» της Τουρκίας, γεγονός που αυξάνει τις αντιδράσεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του ο Ε. Σανέρ επικαλείται για την παραίτηση το πρόβλημα απαρτίας στη «βουλή», αλλά και εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» και κάποια προβλήματα που προέκυψαν εντός της «κυβέρνησης».

Στην γραπτή του δήλωση ο Ε. Σανέρ σημειώνει ότι η τρικομματική «κυβέρνηση» σχηματίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τότε τα 3 κόμματα και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη «βουλή» στις 19 Δεκεμβρίου. Κύριος στόχος τους, ανέφερε, ήταν να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες, θεωρώντας ότι «πετύχαμε και στα δύο».

Αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη απαρτίας στη «βουλή» εμποδίζει την «κυβέρνηση» από του να παράγει έργο και να αντιμετωπίσει τις διάφορες ανάγκες αλλά και να ανταποκριθεί στο «νομοθετικό» έργο.

Ως τελευταίο, σημείωσε ότι η πρόταση που έκανε με καλή πρόθεση – όπως είπε – για τον καθορισμό ημερομηνίας πρόωρων «βουλευτικών» απορρίφθηκε και από τους συνομιλητές του σε αυτή τη «βουλή».

«Δεν βρήκαμε την απαραίτητη κατανόηση και στήριξη», υπογραμμίζει ο «πρωθυπουργός».

Σφίγγει τον κλοιό ο Ερντογάν

Αδιαμφισβήτητο είναι πλέον το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα η κατάσταση στα κατεχόμενα γίνεται χειρότερη, με τις πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται στο καθεστώς του Ερσίν Τατάρ και στον Ταγίπ Ερντογάν να είναι σε αναβρασμό.

Εδώ και μήνες η Τουρκία ενεργοποίησε τις κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες της, ώστε να δείξει με κάθε τρόπο στους Τουρκοκύπριους που αποτελούν εμπόδιο στους σχεδιασμούς της στην Κύπρο, ότι δεν πρόκειται να τους αφήσει σε ησυχία, εάν δεν πάψουν να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να πολεμούν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε Τουρκία και ψευδοκράτος.

Πλέον το καθεστώς Τατάρ, λειτουργεί ως πρεσβεία της Άγκυρας στα κατεχόμενα, αφού δεν υπάρχει κανένα θέμα που να μην υπάρχει προηγουμένως συνεννόηση μεταξύ κατοχικού καθεστώτος και τουρκικής κυβέρνησης. Τελευταίο επεισόδιο του διωγμού που υφίστανται οι λεγόμενοι από τον Ερσίν Τατάρ, «αντιφρονούντες Τουρκοκύπριοι», είναι η απαγόρευση της εισόδου τους στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα του Σενέρ Λεβέντ «Αβρούπα» αποκάλυψε 42 από τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στο black list των τουρκικών αεροδρομίων και τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, αφού θεωρούνται persona non grata.

Την περασμένη Κυριακή ο Αλί Κασμίρ, πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, έγινε το τέταρτο θύμα των τουρκικών αρχών, αφού επιστρέφοντας από ευρωπαϊκή χώρα στο ψευδοκράτος, μέσω Κωνσταντινούπολης, ενημερώθηκε πως δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες οι απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία του αρθρογράφου της Avrupa Οζάι Χουσείν, του συμβούλου του Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν και του ερευνητή Αχμέτ Αν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τα κατεχόμενα οι τουρκικές αρχές, αφού εντόπιζαν κατά τον διαβατηριακό έλεγχο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα ενημέρωναν πως βάσει του κωδικού G-82 τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αφού θεωρούνται πρόσωπα που, «προέβησαν σε ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».

Ακολούθως και από τους τέσσερις λήφθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες και τους «απέλασαν» στο ψευδοκράτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους 42 που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία τους, περιλαμβάνεται και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο γνωστός για τις φιλοκυπριακές και φιλειρηνικές του θέσεις πρόεδρος της συντεχνίας των δασκάλων στα κατεχόμενα, Σενέρ Ελτσίλ, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, ο οποίος έχει να επιδείξει σπουδαίο ακτιβιστικό έργο εναντίον του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν, Οζ Καραχάν, ο οποίος μάλιστα μαζί με τον Σενέρ Λεβέντ και τον Ιμπραχίμ Αζίζ ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος «Γιασεμί» στις Ευρωεκλογές.