GR US

Αποφασισμένος πήγε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Αναστασιάδης

Εθνικός Κήρυξ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ξεκάθαρα μηνύματα ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, έστειλε με το διάγγελμά του με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης εξήντα χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δίνοντας εν πολλοίς και το στίγμα των προθέσεών του ενόψει της κρίσιμης συζήτησης για την Τουρκία που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί αυτό που με αίμα και θυσίες ο κυπριακός λαός κατόρθωσε να παραδώσει και να διασώσει. Διαμηνύει συγχρόνως, πως ενώπιον των ομολόγων του θα βρίσκεται επιστολή του Τούρκου Προέδρου όπου «με πλεονάζουσα θρασύτητα, ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα αφού έχει διαλυθεί».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος στα όσα δικαιωματικά θα ζητήσω από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν ούτε χαλαρώσεις ούτε εκπτώσεις έναντι μιας χώρας που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση», τονίζει ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ απαριθμεί και τα βασικά σημεία των τουρκικών προκλήσεων.

Μια χώρα που:

(α) Περιφρονεί το σύνολο των υποχρεώσεων της έναντι ενός κράτους – μέλους.

(β) Έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από πληθώρα Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις κατ’ αντίθεση του διεθνούς δικαίου ενέργειες της.

Μια χώρα, που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει μέσα από την έκθεση του 2019 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στον περιορισμό των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, σε αυθαίρετες διώξεις πολιτών, σε απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, ακόμη και μεροληψία του δικαστικού συστήματος.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι θα υπενθυμίσει στους άλλους 26 ηγέτες της Έ.Ε. τις κατ’ επανάληψη σχετικές αποφάσεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ομοφώνως καταδίκασε αλλά και προειδοποίησε την Τουρκία για λήψη μέτρων εάν συνέχιζε τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος κρατών – μελών της Ένωσης.

Την ίδια ώρα εκφράζει ευχαριστίες προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στήριξαν  την Κύπρο έναντι των Τουρκικών προκλήσεων και σημειώνει ότι, αυτό που αναμένει από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση ώστε να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων και την κρίση να διαδεχθεί ο διάλογος ή η παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.

Χαμηλές οι προσδοκίες

Στο δείπνο των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης το κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. θα καλείτο να τοποθετηθεί αναφορικά με τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Προηγήθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο, που περιλάμβανε μεγάλη δόση μυστικής διπλωματίας, αλληλοκατηγορίες και αναβολές.

Τα συμφέροντα, οικονομικά ή εμπορικά και οι φόβοι για να επαναληφθεί το σενάριο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, είναι οι βασικοί λόγοι που μέχρι τώρα δεν υπήρξε σοβαρή απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην Άγκυρα και τις έκνομες ενέργειες της. Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε στην Ειδική Σύνοδο έχοντας ως βασική επιδίωξη, αφενός οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και αφετέρου να λάβουν εκείνες τις αποφάσεις, που έστω και αργά δεν θα περιορίζονται σε φραστικές καταδίκες, αλλά θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό που θα ζητούσε ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι η άμεση τροχιοδρόμηση των διαδικασιών ώστε οι κυρώσεις που ετοιμάσθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο και αφορούν πέντε φυσικά πρόσωπα και τρεις εταιρείες που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις της ΤΡΑΟ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως συμβαίνει πάντα πριν από τις Συνόδους Κορυφής, προηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα οι διερευνητικές-προκαταρκτικές συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των χωρών και κάποια κράτη, τα οποία ωστόσο δεν έγιναν γνωστά, δεν ήθελαν καν την ύπαρξη κειμένου για την Τουρκία. Όχι μόνο δηλαδή αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων, αλλά ακόμα και στη φραστική καταδίκη των έκνομων τουρκικών ενεργειών.

Η Λευκωσία υπέδειξε πως κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο από τη στιγμή που τα ίδια τα κράτη που δεν θέλουν κυρώσεις για την Τουρκία, απαιτούν από τη Λευκωσία να ανάψει πράσινο φως για κυρώσεις στην Λευκορωσία.