GR US

Εκμετάλλευση από την Τουρκία βανδαλισμών σε τζαμί

Εθνικός Κήρυξ

Ακραία στοιχεία έγραψαν συνθήματα κατά μεταναστών και προέβησαν σε βανδαλισμούς στο τζαμί αυτό στη Λεμεσό, μια προβοκατόρικη ενέργεια που καταδίκασε πρώτη η κυπριακή Κυβέρνηση αλλά η τουρκική πλευρά σπεύδει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε μείζον θέμα έχουν αναγάγει η Τουρκία και το ψευδοκράτος ένα μεμονωμένο περιστατικό με βανδαλισμούς σε τζαμί στη Λεμεσό, κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, την κυπριακή πλευρά για «ισλαμοφοβική ρητορική» και «ενέργειες που δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης διευθέτησης του Κυπριακού», την ίδια ώρα που οι συλημένες εκκλησίες στα κατεχόμενα είναι εκατοντάδες!

Να σημειωθεί ότι τους βανδαλισμούς στο τέμενος Köprülü, στη Λεμεσό καταδίκασε άμεσα και η κυπριακή Κυβέρνηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δίνει από την πρώτη στιγμή οδηγίες για πλήρη διερεύνηση της εγκληματικής ενέργειας των άγνωστων προβοκατόρων νυχτοβατών και προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο η κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους βανδαλισμούς.

«Ενέργειες, όπως αυτές, που στρέφονται εναντίον χώρων λατρείας, είναι απαράδεκτες από οπουδήποτε και αν προέρχονται», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ωστόσο είναι φανερή η προσπάθεια εκμετάλλευσης του ατυχούς συμβάντος από την τουρκική πλευρά. Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει κακοήθη την επίθεση εναντίον του τζαμιού στη Λεμεσό και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα το συντομότερο, συλλαμβάνοντας τους δράστες.

«Καταδικάζουμε την κακοήθη επίθεση που πραγματοποιήθηκε ενάντια στο τζαμί Χατζή Ιμπραήμ Αγά στη Λεμεσό με μολότοφ», αναφέρει συγκεκριμένα και προσθέτει: «Συμμεριζόμαστε τις σχετικές δηλώσεις των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’ για την εν λόγω επίθεση. Στο πλαίσιο της ευθύνης για τη θρησκευτική ελευθερία και την ιερότητα των χώρων λατρείας, η ‘ε/κ διοίκηση’ θα πρέπει να λάβει μέτρα το συντομότερο και να συλλάβει τους δράστες», προσθέτει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει επίσης ότι «είναι προφανές ότι η αντι-ισλαμική ρητορική και δράσεις δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους αλλά αποτελούν κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα».

Την επίθεση κατά του τζαμιού στη Λεμεσό καταδίκασε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον των «φασιστών εχθρών του Ισλάμ» όπως αναφέρει.

Νωρίτερα, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε την «ελληνοκυπριακή ηγεσία» να ενεργήσει γρήγορα και να διερευνήσει τον βανδαλισμό στο τζαμί στη Λεμεσό.

Σε γραπτή δήλωση ο Ακιντζί καταδίκασε το συμβάν και τα ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά, όπως είπε, σλόγκαν που γράφτηκαν και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα το συντομότερο και οι δράστες να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Ανεξαρτήτως θρησκείας, οι χώροι λατρείας είναι ιεροί χώροι  και πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Κάθε τέτοια επίθεση, απ` όπου και αν προέρχεται, πρέπει να καταδικάζεται και οι δράστες να τιμωρούνται», ανέφερε.

Το περιστατικό στο τζαμί Köprülü στη Λεμεσό, καταδίκασαν επίσης ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι καλώντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να βρει τους δράστες.

Καταδίκη από «Θρησκευτικούς Ηγέτες»

Τους βανδαλισμούς καταδίκασαν με ανακοίνωσή τους και οι «Θρησκευτικοί Ηγέτες» στην Κύπρο, που αποτελούν το Religious Track of the Cyprus Peace Process (RTCYPP), διαμηνύοντας ότι όλοι οι χώροι λατρείας είναι ιεροί και εκεί καλλιεργείται μια κουλτούρα ειρήνης, συγχώρεσης και συμφιλίωσης.

Σε δελτίο Τύπου οι θρησκευτικοί ηγέτες των πέντε κύριων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Ελληνορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι Ορθόδοξοι, Μαρωνίτες και Καθολικοί, αναφέρουν πως με μεγάλη θλίψη άκουσαν ότι εναντίον του τζαμιού Köprülü στη Λεμεσό ρίφθηκαν βόμβες μολότοφ και ότι ο εξωτερικός τοίχος βανδαλίστηκε με ρατσιστικά γκράφιτι εναντίον του Ισλάμ και των μεταναστών.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε πράξη βανδαλισμού και έλλειψης σεβασμού σε ιερούς χώρους λατρείας. Με φρίκη βλέπουμε τέτοιες πράξεις βίας και εκφράσεις ισλαμοφοβίας, ξενοφοβίας και διακρίσεων. Στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις ενέργειες που προσπαθούν να βλάψουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου που όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. Προστίθεται ότι καμία πράξη μίσους δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη της αγάπης και υπενθυμίζεται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τζαμί Köprülü στη γειτονιά του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό «υπήρξε ένα από τα θετικά παραδείγματα καλής και σεβαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Μουφτή της Κύπρου, του σημερινού κηδεμόνα και της τοπικής κοινότητας, που προωθούν τη θρησκευτική ελευθερία».

«Ως εκ τούτου, τέτοιες πράξεις δεν δείχνουν μόνο έλλειψη σεβασμού για τη θρησκευτική κοινότητα αλλά και για όλους εκείνους που εργάζονται για να προωθήσουν την αποδοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία», καταλήγει η ανακοίνωση.