GR US

Εντατικοποίηση προσπαθειών της Κύπρου για κυρώσεις στην Τουρκία

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει σε εργασίες του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η νέα σύνοδος την προσεχή εβδομάδα θα γίνει με φυσική παρουσία και θα επικεντρωθεί στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειές της σε κυπριακή ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα (Φωτογραφία: Χρίστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανεπηρέαστη από τους τουρκικούς ελιγμούς και την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυπριακή Κυβέρνηση εντατικοποιεί τις διπλωματικές προσπάθειές της προς τους Ευρωπαίους εταίρους, με στόχο την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία για την συνεχιζόμενη πειρατεία στην κυπριακή ΑΟΖ κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός», διεξάγει έρευνες επίσης σε θαλάσσιες ζώνες που εμπίπτουν στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις συναντήσεις που είχε η Κυβέρνηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και πολυάριθμων άλλων επαφών εντός και εκτός Ε.Ε., η προσοχή αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με στόχο να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις στην Τουρκία για να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της.

Το πρόγραμμα των επαφών είναι γεμάτο, καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πέμπτη θα γίνει δεχτός ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg και την Παρασκευή θα βρίσκεται στο νησί ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune. Ταυτόχρονα αναμένεται να συνεχιστούν τα τηλεφωνήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας συντονισμού με άλλους εταίρους.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση της Λευκωσίας, μαζί με την Αθήνα και το Παρίσι, κατάφερε να εξασφαλίσει την ξεκάθαρη τοποθέτηση των επτά μεσογειακών εταίρων υπέρ της αξιοποίησης όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των MED7 την περασμένη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη θέση της έναντι των εταίρων εκείνων που αντιμετωπίζουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τουρκία με σκεπτικισμό, κυρίως λόγω φόβων για αντίποινα στο μεταναστευτικό και εξαιτίας οικονομικών συμφερόντων. Είχε προηγηθεί, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η απόφαση για επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στην σχετική λίστα των κυρώσεων, όπως ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, και η συναίνεσή τους για τεχνική προετοιμασία μίας πρόσθετης λίστας οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Δεδομένου ότι δεν τερματίστηκε η τουρκική παρανομία και η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη συζήτηση.

Αν και ο κ. Μισέλ δεν φαίνεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επίλυση της ευρύτερης κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ρόλο που ανέλαβε, ουσιαστικά, η προεδρεύουσα Γερμανία, η παρουσία του στην Κύπρο θα εξυπηρετήσει τον στόχο της ορθής προετοιμασίας και του συντονισμού, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεδομένου, δε, ότι η Γαλλία και η Αυστρία είναι σθεναροί υποστηρικτές των κυπριακών θέσεων, η επαφή με τους Υπουργούς λίγα εικοσιτετράωρα προηγουμένως θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των τοποθετήσεων και στην στρατηγική αντιμετώπισης χωρών που διατηρούν επιφυλάξεις.

Την απουσία ομοφωνίας στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας επιβεβαίωσε και την Τρίτη σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξει εμπλοκή, καθίσταται κατανοητό ότι η Λευκωσία θα μπορούσε να επανέλθει στο θέμα του βέτο για το ζήτημα της Λευκορωσίας, για την οποία μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για κυρώσεις. Το προηγούμενο διάστημα Νίκος Αναστασιάδης και Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισαν στους εταίρους πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, όπου θα επιβάλλονται κυρώσεις για όσα συμβαίνουν σε μία τρίτη χώρα αλλά όχι για τα όσα γίνονται εις βάρος ενός κράτους-μέλους.

Η κατάσταση ενδεχομένως να περιπλέκεται από την αποχώρηση του Oruc Reis, καθώς κάποιες χώρες ίσως να βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως, πέραν της αισιοδοξίας που ενδεχομένως να δημιουργεί σε κάποιους, η αποχώρηση του Oruc Reis δεν επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τόσο η πολιτική απόφαση όσο και το νομικό πλαίσιο για τις κυρώσεις αυτές έγιναν για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν συνδέθηκαν με την κατάσταση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ενόσω τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν τις παρανομίες εις βάρος της Κύπρου, οι αποφάσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ.