GR US

Eπιδόθηκαν στην Κύπρο οι επίσημες προσκλήσεις για την πενταμερή της Γενεύης

Ευρωκίνηση

Η νέα επίσκεψη Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το ρόλο της ΕΕ στην επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό (AP File Photo/ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την επίσημη πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες έλαβαν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ – ως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων - προκειμένου να παραστούν στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης από 27 έως 29 Απριλίου.

Πέραν της πρόκλησης στην συνάντηση 5+1 στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται και στο στόχο της πενταμερούς. Γράφει συγκεκριμένα «πως στόχος της συνάντησης είναι να καθοριστεί (to determine ) κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές ώστε να διαπραγματευτούν διαρκή λύση στο Κυπριακό».

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Κυριάκος Κούσιος αναφέρει:

|Ο ΓΓ των ΗΕ απέστειλε επιστολή-πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμμετοχή του στην άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο, στις 27 με 29 Απριλίου, στη Γενεύη. Στην επιστολή του ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρει ότι στόχος της Διάσκεψης θα είναι να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές, ώστε να διαπραγματευτούν μια διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει, ήδη, μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ την αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ανακοίνωσε επίσης πως έλαβε την πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηματικό η ευρωπαϊκή εμπλοκή

Ένα θέμα που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί και απασχολεί Λευκωσία και Αθήνα είναι το καθεστώς με το οποίο θα συμμετάσχει η ΕΕ και ο ρόλος που θα διαδραματίσει στη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Η επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ αυτή την εβδομάδα (4-5 Μαρτίου) στην Κύπρο και οι επαφές που θα έχει τόσο με την κυπριακή Κυβέρνηση όσο και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, ενδεχομένως να ρίξουν φως ως προς τις προθέσεις της ΕΕ.

Οι εκτιμήσεις στη Λευκωσία είναι ότι οι συγκυρίες ευνοούν ένα ενεργότερο ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται για τη μορφή της λύσης του προβλήματος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από την κατεύθυνση των Βρυξελλών έχουν σταλεί μηνύματα διαφωνίας σε σχέση με την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών, εναπόκειται ωστόσο να φανεί και στην πράξη αυτή η διαφωνία.

Οι συγκυρίες θεωρούνται ευνοϊκές για να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή από πλευράς ΕΕ στο Κυπριακό. Το βάρος που ρίχνει η Τουρκία για θετικό αποτέλεσμα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (25-26 Μαρτίου), είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει δυναμικά στη διαδικασία του Κυπριακού.

Κρεσέντο αδιαλλαξίας

Η τουρκική πλευρά, πάντως, συνεχίζει να στέλνει αρνητικά μηνύματα ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη. Τη σκυτάλη στις δηλώσεις αδιαλλαξίας πήρε ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος ανέφερε ότι εάν στην άτυπη πενταμερή στην Γενεύη δεν υπάρξει η βάση για μια διαπραγμάτευση με στόχο μια λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, «θα αποφασισθεί μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία τι θα γίνει στην Κύπρο, την καρδιά της ασφάλειας και των συμφερόντων του τουρκικού έθνους στην ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε επίσης ότι ότι δεν είναι μόνη τους επιλογή να συνεργαστούν με τους Ε/κ.

Από την άτυπη πενταμερή δεν αναμένει κάτι διαφορετικό από τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανέφερε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, προσθέτοντας ότι στην ε/κ πλευρά υπάρχουν αντιπαραθέσεις για την χαλαρή ομοσπονδία και την αναφορά Γκουτέρες σε νέες ιδέες. Μακάρι να διαψευστεί συνέχισε. Διερωτήθηκε επίσης για ποιό λόγο «η ε/κ πλευρά, που αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία, συμμετέχει στις ΓΣ του ΟΗΕ, και ως μέλος της ΕΕ το χρησιμοποιεί εναντίον των Τ/κ και της Τουρκίας, να εγκαταλείψει αυτή την προνομιούχα θέση».