GR US

Επιμένει σε ψηλούς τόνους η Άγκυρα-Προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αssociated Press

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ (AP Photo/Lefteris Pitarakis).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ούτε η πανδημία του κορωνοϊού, ούτε η παγκόσμια οικονομία που οδήγησε σε μεγάλη ύφεση, κυρίως τον τομέα των υδρογονανθράκων, ούτε και η εξαγγελθείσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση, δεν στέκονται ικανά, να βάλουν φρένο στην πειρατική πλεύση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ), αδιαφορεί για το τεράστιο οικονομικό κόστος και το ρίσκο λόγω πανδημίας και συνεχίζει τις γεωτρητικές εργασίες εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την ώρα που οι εταιρείες κολοσσοί, που αδειοδοτήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, έριξαν άγκυρα, υπό την σκιά της πανδημίας.

Μόλις χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτική δίκτυο Κανάλ 7, εξήγγειλε νέο γύρο γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ προσπάθησε με αντεπιστημονικούς όρους, να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία των γεωτρήσεων της ΤΡΑΟ.

O Ντονμέζ, υπέδειξε πως μέχρι στιγμής, έχουν γίνει έξι συνολικά γεωτρήσεις, που κόστισαν εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο απέφυγε να σημειώσει πως καμία δεν πέτυχε. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά το Δίκαιο της θάλασσας, με την έβδομη γεώτρηση του Yavuz, δυτικά της Κύπρου, την οποία είδε ιδίοις όμμασι ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζεπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έξι άγονες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της χερσονήσου Καρπασίας, μία στο τεμάχιο 7 και μία στο τεμάχιο 8.

Ο Φ. Ντονμέζ χαρακτήρισε αυτές τις γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, «αναγνωριστικές» και αποκάλυψε πως σχεδιάζονται επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προσπάθειες.

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, είπε ότι τα ερευνητικά πλοία τραβούν φιλμ από το βυθό, MRI, όπως διευκρίνισε, και οι αναλύσεις των δεδομένων παίρνουν πολλούς μήνες.

Πλήρης η ενημέρωση της ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα πολιτικής και άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ την περασμένη Παρασκευή, πέταξε με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, συνοδευόμενος από τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη και τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, σε περιοχή πολύ κοντά στο σημείο της παράνομης γεώτρησης του Yavuz.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Ζοζέπ Μπορέλ με μια πτήση 25 λεπτών, είδε το μέγεθος της καταπάτησης της κυπριακής ΑΟΖ, αφού αντιλήφθηκε, πόσο μακριά βρίσκεται το γεωτρύπανο, από τα τουρκικά παράλια. Ο Ζοζέπ Μπορέλ είδε, σύμφωνα με πληροφορίες πέραν της γεωτρητικής πλατφόρμας και το υποστηρικτικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και τη φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που επιτηρεί τη γεώτρηση.

Αυτό που ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ουσιαστικά άφησε να νοηθεί στον Κύπριο υπουργό Άμυνας, είναι ότι, αυτή η ενέργεια της Άγκυρας, δεν γίνεται απλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά είναι κάτι που γίνεται εντός ευρωπαϊκού εδάφους και πρέπει να σταματήσει.

Στόχος της Λευκωσίας, που οργάνωσε την επίσκεψη Μπορέλ ήταν να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και όχι μόνο στην Άγκυρα, που είναι ο επόμενος σταθμός του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Το μήνυμα Μπορέλ, αναμένεται να φθάσει και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που λόγω άλλων συμφερόντων, διστάζουν και κρατούν άμυνες απέναντι στην Κύπρο την Ελλάδα και τη Γαλλία που επιθυμούν να δοθεί ισχυρή απάντηση στην Άγκυρα για τις ενέργειες της, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τη Λιβύη.