GR US

Εστειλε μήνυμα στους αρνητές του κορωνοϊού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται το Εμβολιαστικό Κέντρο στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μήνυμα προς όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ώστε να μπορέσει η Κύπρος μέχρι τον Ιούνιο να ανοίξει την οικονομία της έστειλε κατά την επίσκεψή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και άλλους αξιωματούχους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους επαγγελματίες Υγείας και όλους όσοι μάχονται στη πρώτη γραμμή, υπογραμμίζοντας πως μέχρι τις αρχές του Μάη ο στόχος είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 45 ετών.

Έστειλε μάλιστα μήνυμα και προς τους αρνητές της πανδημίας, σημειώνοντας πως είναι απόλυτα σεβαστή η άποψη και η αντίθεσή τους, ωστόσο «όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι απόλυτα σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα της ζωής των υπολοίπων συνανθρώπων μας. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές».

«Πολλοί των αρνητών έχουν προσβληθεί και έχουν περάσει τη δοκιμασία και σήμερα μετανοούν για τη στάση που τηρούσαν. Ας το αναλογιστούν όλοι τούτο, ας επισκεφθούν κάποια νοσοκομεία ή φίλους τους που έχουν προσβληθεί για να κατανοήσουν τους κινδύνους και την αγωνία που έχουν υποστεί», υπέδειξε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σε αναμονή για 2 εκατ. δόσεις εμβολίων

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, για να διαπραγματευτεί και για άλλα εμβόλια όπως το Sputnik, το οποίο δεν αδειοδοτήθηκε ακόμα από τον ΕΜΑ. «Προνοητικά όμως βάλαμε και άλλες παραγγελίες από τη Pfizer, τη Moderna και την Johnson& Johnson», σημείωσε.

«Έχουμε παραγγείλει εμβόλια για πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, ωστόσο κάποιες εταιρείες αθετούν υποσχέσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Η Κύπρος θεωρείται μια από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με επιτυχία, είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει με επιτυχία τα τεστ είτε ταχείας είτε μοριακής εξέτασης, είναι η δεύτερη σε μειωμένο αριθμό θανάτων», σημείωσε.

Αναφορικά με τα εμβόλια που ζήτησε η Κύπρος από το Ισραήλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως υπάρχουν κάποια διαδικαστικά προβλήματα.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν συζήτησε κατά τη συνάντηση με τους επιστήμονες που είχε νωρίτερα, ενδεχόμενη λήψη έκτακτων μέτρων, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και ότι επρόκειτο για συνάντηση στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας υγείας.

Προεδρικό «ευχαριστώ» στην επιδημιολογική ομάδα

Τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας προς τα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για τη συμβολή τους στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Απευθυνόμενος στα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας, o Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες της πολιτείας γιατί «μέσα από τις ισορροπημένες προσεγγίσεις, την ψύχραιμη στάση σας, την εμπεριστατωμένη έκφραση απόψεων ως προς την ακαταλληλότητα των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατορθώσει να λαμβάνει τα εύσημα της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας».

Στη συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ότι «και τούτο όχι τυχαία, αφού η μικρή μας πατρίδα, με τα ελάχιστα τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση μέτρα, σε σχέση με άλλες χώρες είτε της Ευρώπης είτε αλλού, κατορθώνει να εμφανίζεται με δείκτες που όλους μπορεί να μας κάνουν περήφανους, αν αναλογιστεί κανείς ότι τόσο με το εμβολιαστικό πρόγραμμα - στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά αξιοποιείται πλήρως - όσο και με τις εξετάσεις, αλλά και το πιο σημαντικό είναι ότι παρουσιάζεται η Κύπρος, δεύτερη χώρα σε μειωμένο βαθμό θνησιμότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σταθερά ψηλά τα κρούσματα

Πάντως, τις δυο προηγούμενες ημέρες, καταγράφηκαν συνολικά τρεις θάνατοι ασθενών και διαγνώστηκαν πέραν των 500 κρουσμάτων κορωνοϊού κάθε ημέρα, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το 1%.

Για το τελευταίο 24ωρο το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο άτομα απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19. Παράλληλα εντοπίστηκαν 559 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) και το ποσοστό θετικότητας ανήλθε σε 1,13%. Συνολικά, 205 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονταν, εκ των οποίων οι 46 σε σοβαρή κατάσταση.

Την προηγούμενη μέρα το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι απεβίωσε ένα άτομο από τη νόσο COVID-19 και εντοπίστηκαν 565 νέα περιστατικά από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), με τo ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 1,03%.