GR US

Ισχυρή στήριξη στην Κύπρο από το Σ.Α. και τη διεθνή κοινότητα για Βαρώσια

Αssociated Press

Προκλητικές και απαράδεκτες οι τουρκικές ενέργειες, τονίζει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. (Saul Loeb/Pool Photo via AP)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ισχυρή στήριξη προς την Κύπρο και ταυτόχρονη καταδίκη των τουρκικών παρανομιών στα Βαρώσια, εκφράζουν κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία και καλούν την Τουρκία να ανακαλέσει τις εξαγγελίες που έγιναν οι οποίες παραβιάζουν ξεκάθαρα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο ζητούν με τοποθετήσεις τους και τα άλλα δύο μόνιμα μέλη του Σώματος, η Ρωσία και η Κίνα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητούσε αργότερα χθες Τετάρτη στη Ν. Υόρκη το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων μετά από προσφυγή της Κύπρου και σχετικό αίτημα της Γαλλίας.

Με δημόσια τοποθέτηση του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε στις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τα Βαρώσια. Σε γραπτή ανακοίνωση, ο Αντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.

«Αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τα Βαρώσια να διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη. Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και άρχισαν να αναλαμβάνουν δράσεις για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα στα Βαρώσια», σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως «προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση».

«Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020», αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ομοειδείς εταίρους «για να παραπέμψουν αυτήν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτρέψουν μια ισχυρή αντίδραση».

Καταλήγοντας ο Αντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών διευθέτησης του κυπριακού, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Παραμένουμε υποστηρικτές μιας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Εκτάκτως στην ατζέντα του Σ.Α. από Γαλλία

Την ίδια ώρα, η προεδρεύουσα αυτό τον μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Γαλλία, θέτει το θέμα της Αμμοχώστου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τις διαβουλεύσεις για την Κύπρο, που ήταν προγραμματισμένες για αργότερα την Τετάρτη.

Ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αναφέρει πως η Γαλλία, η οποία ασκεί αυτό τον μήνα την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάνει έκκληση για τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα αναφερθεί σε αυτό το θέμα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα λάβουν χώρα σήμερα (χθες).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Λε Ντριάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χριστοδουλίδη, ύστερα από αίτημα του τελευταίου, και του εξέφρασε τη στήριξή του μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στο βόρειο, κατεχόμενο, τμήμα της Κύπρου.

Προστίθεται πως η Γαλλία «εκφράζει έντονα τη λύπη της για αυτή τη μονομερή και μη συγκροτημένη δράση που αποτελεί πρόκληση και εμποδίζει την αποκατάσταση της αναγκαίας εμπιστοσύνης για επείγουσα επανέναρξη διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού».

Σημειώνεται, περαιτέρω, πως η Γαλλία, η οποία ασκεί αυτό τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ κάνει έκκληση για τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ των ΗΕ.

Τέλος αναφέρεται πως η Γαλλία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στο πλαίσιο που έχει θεσπιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, το οποίο βασίζεται πάνω σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που παρέχει στις δυο κοινότητες πλήρη εγγύηση για την πολιτική τους ισότητα. 

Ανησυχούν και οι Βρετανοί

«Βαθιά ανήσυχη» για τις τουρκικές ανακοινώσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο αναφορικά με το άνοιγμα και την εποίκηση εκ νέου μιας περιοχής που συνιστά το 3,4% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, δηλώνει και η Βρετανία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Foreign Office.

«Η ανακοίνωση αντιτίθεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 8ης Οκτωβρίου 2020, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με αυτά. Το ΗΒ θα συζητήσει το θέμα επειγόντως με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΗΒ καλεί όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί», καταλήγει.

Ρωσία και Κίνα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Χριστοδουλίδη αναφέρει ότι «η ρωσική πλευρά υπογράμμισε την προσήλωσή της στην αυστηρή εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί».

Ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Λιου Γιαντάο, σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει πως η θέση της χώρας του είναι πως «όλα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρώς δεσμευμένα με τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο». Αναφέρει επίσης πως μετάφερε προσωπικό μήνυμα του Κινέζου Προέδρου Ζι Ζινπίνγκ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με τα Βαρώσια.

Αλληλεγγύη και πλήρης στήριξη από το Ισραήλ

Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με τα Βαρώσια εξέφρασε το Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη του και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο.

Σε ανακοίνωση, που ανάρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ, επανέλαβε την Τρίτη αυτή τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων» και «επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του και την πλήρη στήριξή του στην Κύπρο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.