GR US

Κατέθεσε στην Ερευνητική για πολιτογραφήσεις ο Αρχιεπίσκοπος

Εθνικός Κήρυξ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ καταθέτει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων. Η κατάθεση έγινε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου και όχι στο χώρο συνεδριάσεων της Επιτροπής λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Προκαθήμενος και δυσχεραίνουν τη μετακίνησή του (Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην πολύκροτη υπόθεση της πολιτογράφησης του διαβόητου Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου (Jho Low) δήλωσε μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, επικεντρώθηκαν, όπως αναμενόταν, οι ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, ενώπιον της οποίας κατέθεσε την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Για να πάρει το κυπριακό διαβατήριο ο Μαλαισιανός φυγόδικος για κατάχρηση  πέραν των 10 δις δολαρίων από το κρατικό ταμείο της πατρίδας του, είχε αγοράσει περιουσία από την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην Αγία Νάπα ύψους 5 εκατ. ευρώ ενώ «δώρισε» και 300 χιλιάδες ευρώ σαν εισφορά στην Αρχιεπισκοπή.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου, σε σχέση με την επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον Μαλαισιανό φυγόδικο Τζο Λόου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι τη θυμάται και ότι την έστειλε επειδή ο developer που είχε αγοράσει γη από την Αρχιεπισκοπή δεν είχε το διαθέσιμο κεφάλαιο για να πληρώσει το σύνολο του ποσού και έδωσε απλώς μία προκαταβολή. Ο ίδιος, είπε, έστειλε την επιστολή για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να απεμπλακεί η Αρχιεπισκοπή από την υπόθεση.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν γνώριζε κάποιον από τους άλλους δύο επενδυτές, που αναφέρονταν στην επιστολή, παρά μόνο τον Τζο Λόου, κι αυτό επειδή του είπαν ότι θα κάνει εισφορά στην Αρχιεπισκοπή για τη Θεολογική Σχολή. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι είχε την εντύπωση πως ο Μαλαισιανός θα έδινε περίπου 15 χιλιάδες ευρώ, όπως και οι Κύπριοι που προηγουμένως προσφέρθηκαν να δώσουν εισφορά για τον ίδιο σκοπό, αλλά, πρόσθεσε, το ποσό των 300.000 το πληροφορήθηκε μετά το γεύμα που είχε μαζί του στην Κύπρο.

Σε ερώτηση για το όνομα του συγκεκριμένου developer, που μεσολάβησε για τη γνωριμία με τον Λόου, ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι δεν το θυμάται. «Δεν είχα την εξουσία να ζητήσω από υπεύθυνα όργανα του κράτους πληροφορίες για το ποιόν των τριών επενδυτών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «άλλοι είχαν την ευθύνη να γνωρίζουν, ο Υπουργός έπρεπε να γνώριζε».

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν κι άλλα πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν μετά από δική του παρέμβαση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Παρακολουθούσα το θέμα μετά το κούρεμα, αφού η οικονομία δεν πήγαινε καλά. Τότε η Αρχιεπισκοπή υπέστη ζημιά 128 εκατομμύρια ευρώ και τα οικονομικά της δεν πήγαιναν καλά. Και λέω: ‘Δεν ντρέπονται; Ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης δίνουν διαβατήρια, και η Κύπρος έμεινε να κάνει αμάρτημα; Ασφαλώς και με ενδιαφέρει η οικονομική κατάσταση της πατρίδας μου, όπως και το εθνικό ζήτημα».

«Δεν πήρα λεφτά σε σακούλα»

Ερωτηθείς εάν γνώριζε ότι η Ε.Ε. από το 2015 είχε εκφράσει ανησυχίες και έκανε επικριτικά σχόλια για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Δεν γνώριζα. Αλλά δεν πιστεύω ότι δεν έκαναν έλεγχο οι Βρυξέλλες. Η επιταγή που πήρα από τον Λόου ήταν της Τράπεζας Κύπρου, δεν πήρα λεφτά σε σακούλα, και την Τράπεζα Κύπρου την ελέγχουν οι Βρυξέλλες. Για να δεχτούν τα χρήματά του σημαίνει ότι ο κ. Λόου ήταν έγκυρος. Δεν είσαι στην ψυχή του άλλου, δεν είσαι μάντης για να ξέρεις ποιος είναι».

Σε άλλη ερώτηση, αν μεσολάβησε για κάποιον άλλον, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην υπόθεση Ούγγρου επενδυτή (πολιτογραφήθηκε, είπε, πριν τον γνωρίσει) για έργο στη Γεροσκήπου. Είπε ότι απευθύνθηκε πολλές φορές και στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο τέλος ο επενδυτής δυσαρεστημένος από τις καθυστερήσεις έφυγε.

Αφού τα μέλη της Επιτροπής ολοκλήρωσαν με τα ερωτήματα, ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον Μακαριότατο εάν είχε να συμπληρώσει κάτι σε αυτά που είχε ήδη αναφέρει. Τότε εκείνος τόνισε ότι απόρησε γιατί ήθελε η Επιτροπή να του υποβάλει ερωτήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. «Να πάρει η Αρχιεπισκοπή μίζες; Καθημερινά αγοράζουμε και πωλούμε γιατί μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη» σχολίασε χαρακτηριστικά.

 «Οι Τούρκοι απ’ εκεί κι εμείς από εδώ, να κτίσουμε και τείχος»

Πάντως, αυτό που ξεχώρισε κατά την «ανάκριση» του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου από την Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, δεν ήταν τόσο οι απαντήσεις για την εμπλοκή του στα «χρυσά διαβατήρια», όσο οι αναφορές του στο Κυπριακό και τη λύση «δύο κρατών» για την οποία σε συνέντευξη του πριν από λίγες εβδομάδες, αποκάλυψε πως του μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα.

Ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας χωρίς να ρωτηθεί από τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, δεν παρέλειψε από μόνος του να αναφερθεί και στην πολιτική θύελλα που ξεσήκωσαν εκείνες οι δηλώσεις του για όσα του είχε εκμυστηρευτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Κυπριακό.

«Και για το Κυπριακό πάω στο Προεδρικό και μάλιστα λέω επί λέξη στον Πρόεδρο να καταλάβει πως δεν έχει λύση του Κυπριακού» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Άρα, του είπα, δεν υπάρχει λύση και πρέπει να τους το πεις. Δύο πράγματα να κοιτάξεις Πρόεδρε. Την οικονομία της πατρίδας και να φέρεις μοντέρνα οπλικά συστήματα».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αμα έχουμε τα οπλικά συστήματα και το iq μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τους Τούρκους και κανένα. Εδώ πρέπει να σταθούμε». Προχώρησε λέγοντας ότι «έγινε ολόκληρος θόρυβος για τα δύο κράτη. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει τα δύο κράτη. Του είπα, Πρόεδρε η Ευρώπη δεν θα σου το επιτρέψει. Η Ευρώπη θέλει να συμφωνήσεις, να συμφωνήσετε να τα μοιραστείτε. Εγώ συμφωνώ αν ήταν τρόπος με το «εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ», όμως δεν το θέλει η Ευρώπη. Εμείς αν είναι δυνατό να κτίσουμε και τοίχο».

Αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά τη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης», σχολίασε: «Εκαμα το λάθος γιατί κάτι που λέγαμε μεταξύ μας (για τα δύο κράτη του Προέδρου), ο δημοσιογράφος το δημοσιοποίησε, ενώ του είπα πως δεν είναι η θέση του Προέδρου πλέον. Είπα του το απορρίπτει. Το έκαμε τίτλο και έβαλε ότι ήθελε ο δημοσιογράφος. Εγώ το μετάνιωσα που του μίλησα».