GR US

Koινή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Εθνικός Κήρυξ

Με έντονο τρόπο Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδίκασαν τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στο πλαίσιο της της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που έγινε στη Λευκωσία ανάμεσα στους ηγέτες των τριών χωρών. Στη φωτογραφία ο οικοδεσπότης Νίκος Αναστασιάδης ανάμεσα τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (δεξιά) και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah Al-Sisi στο Προεδρικό της Κύπρου. (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με κοινή διακήρυξη, οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα όπως εκφράζεται με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις, η ενεργειακή συνεργασία, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά ζητήματα αλλά και η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν στο επίκεντρο της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στη Λευκωσία, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι τρεις χώρες εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν αν ενδυναμώνουν την συνεργασία τους, μέσα από μία σειρά συμφωνιών για την έρευνα και τη μεταφορά φυσικού αερίου, που υπογραμμίζει περισσότερο το γεγονός ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρόσφατη κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατικοποίηση της περιοχής, η οποία απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια στη Μεσόγειο. Καταδίκασαν έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ηγέτες των τριών χωρών επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την επίτευξη μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο. Καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και την κάλεσαν να τις ανακαλέσει και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επανέναρξη συνομιλιών. Η λύση, τόνισαν, πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια.

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

«Όπως συχνά έχουμε τονίσει οι τριμερείς συνεργασίας δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά προωθούν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι «ενημέρωσα τους φίλους συνομιλητές ότι έχω ήδη απευθύνει πρόσκληση από το νέο Τ/κ ηγέτη για πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης. Σημείωσε ακόμη ότι απηύθυνε και επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην οποία δηλώνει διαθέσιμος να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες. Προϋπόθεση, είπε, είναι να υπάρξει ευνοϊκό κλίμα μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος τόνισε την καλή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τριμερής είναι χώρος για τα κοινά οράματα μας στους διάφορους τομείς και συντονισμός θέσεων σε περιφερειακά και διεθνή θέματα.

«Η συνεργασία των τριών χωρών είναι παράδειγμα συμπόρευσης τριών γειτονικών λαών που πορεύονται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο», είπε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέχισε αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού και ακολούθως στα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας, ενώ έκανε λόγο για «αυτοκρατορικές τακτικές και επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας, τις οποίες συνοδεύει με προκλήσεις». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για συμπεριφορά που αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες συνεχώς και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ προσβάλλει αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, συμπεριφορά που προκαλεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ και έρχεται απέναντι στις θέσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ. Ξανασυζητήσαμε οι τρεις μας μαζί, πώς το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη λιβυκή διοίκηση βάθυνε την κρίση στη Λιβύη, ενώ η μεταφορά μισθοφόρων υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης. Η θέση μας για τη Λιβύη όπως αποτυπώθηκε, είναι ότι η πολιτική λύση στη χώρα μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Συζητήσαμε και την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στην Αμμόχωστο».

Προηγήθηκαν διμερείς κατ’ ιδίαν συναντήσεις των ηγετών, ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου.

Αναστασιάδης-Μητσοτάκης: Αριστη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας