GR US

Ξανάρχεται εντός Μαρτίου για οργάνωση της πενταμερούς η Τζέιν Χολ Λουτ

Εθνικός Κήρυξ

Από την τελευταία επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λούτ όταν βολιδοσκοπούσε τα μέρη για τη σύγκληση της πενταμερούς. Η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα ξανάρθει για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων (Φωτογραφία: Αρχείο ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εντός Μαρτίου αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου την Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ,  για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιαδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Μεγάλη εβδομάδα του φετινού Πάσχα για τους απανταχού Ορθοδόξους Χριστιανούς, θα είναι και η μεγάλη εβδομάδα και για το Κυπριακό καθώς «κλείδωσε» για τότε η ημερομηνία σύγκλησης της διάσκεψης και

θα πραγματοποιηθεί στην δεύτερη έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Υπενθυμίζεται πως στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε και η Διάσκεψη για την Κύπρο το 2017, στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες. Για τις ημερομηνίες και τον χώρο που θα διεξαχθεί η άτυπη πενταμερής, υπήρξε επίσημη ενημέρωση προς τα εμπλεκόμενα μέρη από τον ΟΗΕ, ενώ εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Επικαλούμενο δήλωση από αρμόδια πηγή, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μετέδωσε τη Δευτέρα πως «υπάρχει πρόθεση επίσκεψης κ. Λουτ».

«Δεν συζητήσαμε ακόμα πρακτικές λεπτομέρειες, αλλά μάλλον θα είναι τη δεύτερη βδομάδα Μαρτίου», ανέφερε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, για το απόγευμα της Δευτέρας είχε προγραμματιστεί στη Λευκωσία νέα σύσκεψη της ομάδας νομικών - συνταγματολόγων, που έχει συσταθεί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ε/κ πλευράς για την άτυπη διάσκεψη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι «τα μέλη της ομάδας αυτής έχουν μελετήσει διάφορα θέματα, τα οποία έχουν τεθεί ενώπιόν τους, και άρχισε ήδη η συζήτηση των αποτελεσμάτων της εργασίας στην οποία έχουν προβεί», σημειώνοντας πως τη Δευτέρα θα συνέλθουν «για συζήτηση συγκεκριμένων νομικών θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού αλλά και την άτυπη πενταμερή».

Παράλληλα, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντηθεί με τη διαπραγματευτική ομάδα «και προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ιδιαίτερα στους τομείς με τους οποίους έχουν ασχοληθεί, όπως θα αξιοποιήσει και τη συμβολή των ειδικών συνταγματολόγων, νομικών».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα διαδραματίσει στην διαδικασία, η Λευκωσία, τονίζει πως ο ρόλος του δεν θα είναι επιδιαιτητικός και δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε επιδιαιτησίες, ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Πάντως η Λευκωσία βρίσκεται εδώ και μέρες σε έντονη κινητικότητα ενόψει των επικείμενων εξελίξεων. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με την αναμενόμενη σύγκληση της άτυπης συνάντησης «5+1», σκοπός της οποίας θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για επαναδρομολόγηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς τους συνομιλητές του την ετοιμότητά του να συμμετάσχει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, από το σημείο που είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.