GR US

«Ξεναγήθηκε» στην κυπριακή ιστορία η Σακελλαροπούλου

Εθνικός Κήρυξ

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου απότισε φόρο τιμής στους τάφους των ηρώων της αγχόνης στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου έτυχε ενημέρωσης από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 Θάσο Σοφοκλέους. (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Από την Πράσινη Γραμμή, το κατοχικό οδόφραγμα της οδού Λήδρας και τον ιερό χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων άρχισε η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Κύπρο.

Μια μέρα μετά την 64η επέτειο των απαγχονισμών των ηρώων της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από την Υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, απότισε φόρο τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θάσο Σοφοκλέους και κατέθεσε στεφάνι μπροστά από τα 13 μνήματα που υπάρχουν στον χώρο, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Σε δήλωσή της, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε πως «με βαθιά συγκίνηση τιμάμε σήμερα τους ανδρείους που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ελάχιστο χρέος στη μνήμη τους είναι να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου».

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε στη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός και είδε από κοντά τη νεκρή ζώνη, καθώς και τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς. Η Πρόεδρος της Ελλάδας επισκέφθηκε και την Εκκλησία της Φανερωμένης.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας, επισκέφθηκε ακολούθως τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου υπάρχει ομοίωμα του ηρωικού «Νοράτλας» και πλήθος μνημάτων Κυπρίων και Ελλαδιτών πεσόντων της εισβολής και της τουρκανταρσίας, καθώς και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

Στη συνέχεια έγινε σύντομη ενημέρωση για τον χώρο και τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνου από την κ. Σακελλαροπούλου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή.                                                                    

Έπειτα η κ. Σακελλαροπούλου και η αντιπροσωπεία, με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας και άλλων αξιωματούχων, επισκέφθηκαν το ομοίωμα του αεροσκάφους «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» που τοποθετήθηκε στον χώρο ως ελάχιστος φόρος τιμής στους Ελλαδίτες καταδρομείς που έπεσαν από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

Η κ. Σακελλαροπούλου, το μεσημέρι της Τρίτης, επισκέφθηκε και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα βυζαντινής τέχνης και ναοδομίας στην Κύπρο, τον ιστορικό ιερό ναό τού Αγίου Νικολάου τής Στέγης στην ορεινή Κακοπετριά.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρόεδρος τού συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας και Κοινοτάρχης Ευρύχου Ξενοφών Ξενοφώντος καθώς και αντιπροσωπεία τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην οποία υπάγεται ο ιερός ναός μαζί με τους περί αυτόν κατασκηνωτικούς χώρους.

Ακολούθως, μετέβη στις Πλάτρες όπου πραγματοποιείται Συμπόσιο για τον Γιώργο Σεφέρη και στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία.

Την Τετάρτη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέλιο Ναθαναήλ και θα αποχωρήσει για την Αθήνα.\

«Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές,

προκλήσεις και εκφοβισμούς»

Το κοινό και ισχυρό μήνυμα Λευκωσίας και Αθήνας προς όλους τους εταίρους μας είναι πως είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και στο διάλογο, δεν θα υποκύψουμε, όμως, σε απειλές, προκλήσεις και εκφοβισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας που διατηρούν τα σύγχρονα κράτη δικαίου, τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την αντιφώνησή της, τη Δευτέρα το βράδυ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τιμήν της, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε στην προσφώνησή της, ότι «η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ένταση που δεν στρέφεται βέβαια μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύει ανοικτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «το Κυπριακό συνιστά ένα μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και ο ΟΗΕ είναι το πεδίο, για την Ελλάδα και την Κύπρο, της διαπραγμάτευσης και επίλυσής του. Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θεωρούμε πως είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, με αποφυγή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάργηση του πλήρως αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και η απομάκρυνση του κατοχικού στρατού είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την επίλυση», υπογράμμισε.

Η κ. Σακελλαροπούλου είπε ακόμη πως «ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τουρκικά τετελεσμένα και να συναινέσουμε σε διχοτομικές λύσεις αποδοχής και νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αμετάθετος στόχος μας είναι στη βάση ενός δομημένου διαλόγου και χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας μέσα από μια συμφωνημένη λύση που θα οδηγεί στον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης και τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και σύγχρονου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις της όποιας τρίτης χώρας.