GR US

Κυπριακό βέτο στα «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Εθνικός Κήρυξ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία και στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, δεν κατέληξε σε ομοφωνία λόγω της θέση της Κύπρου που ζητά την επιβολή ταυτόχρονα κυρώσεων και σε βάρος της Τουρκίας (Olivier Hoslet, Pool via AP).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε δύσκολη θέση με σχεδόν μηδαμινές επιλογές αντίδρασης, βρίσκεται η Κύπρος στην προσπάθεια για αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό διότι από τη στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ένα βήμα πριν την έναρξη διερευνητικού τύπου επαφών για επανέναρξη, η Κύπρος παραμένει έρμαιο του τουρκικού επεκτατισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται με την παρουσία του γεωτρητικού σκάφους «Yavuz» και του ερευνητικού σκάφους «Barbaros», εντός των κυπριακών υδάτων.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας επιχειρήθηκε αποσύνδεση των θεμάτων της Κύπρου και της Λευκορωσίας με στόχο, αφενός να υπάρξει καθαρή απόφαση για κυρώσεις στη Λευκορωσία και αφετέρου η απόφαση για μέτρα κατά της Τουρκίας να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα αποφασιστούν και για τις έκνομες ενέργειες της Αγκυρας κυρώσεις.

Αυτή την εξέλιξη, ευνοούσαν εξαρχής, τόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και ο «γερμανικός άξονας» έχοντας προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη λήψη μέτρων μόνο σε βάρος της Λευκορωσίας.

Το «βέτο» του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, που απέτρεψε την ομοφωνία και οδήγησε το θέμα της Λευκορωσίας μαζί με εκείνο της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων, ενόχλησε τις χώρες του «γερμανικού άξονα» που έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυπριακή πλευρά ότι παρεμπόδισε τη λήψη κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας.

Μέσα σε αντίξοες πραγματικά συνθήκες, αλλά αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στης διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για να συμμετάσχει στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής στην οποία εκ των κορυφαίων θεμάτων στην ατζέντα είναι ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποστολή του Κυπρίου Προέδρου δυσχεραίνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που οδηγούν σε πιθανή έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, εξελίξεις που άλλαξαν τις ισορροπίες στο μέτωπο των χωρών που μέχρι πρότινος στήριζαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακόμα και η Ελλάδα, έχοντας ενώπιον της το δίλημμα να εισέλθει στο διάλογο από τη στιγμή που αποχώρησε το Oruc Reis ή να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα απαιτώντας την επιβολή τομεακών κυρώσεων, επιλέγει το πρώτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των κυπριακών θέσεων το τελευταίο διάστημα, η Γαλλία, αφού ακόμα και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, έριξε τους τόνους μετά από την παραδοχή Ερντογάν πως ανοίγει το παράθυρο στον διάλογο.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές στη Λευκωσία, το δίπτυχο της εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής θα εστιάζεται αφενός στην ανάδειξη της θέσης αρχής, ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. που στηρίζεται σε αρχές να εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αλλά και στο γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραγνωρίζει την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά καθώς και τις απειλές για άνοιγμα και εποικισμό των Βαρωσίων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα υπενθυμίσει στους ομολόγους του ότι υπάρχει ήδη η πολιτική συμφωνία του Gymnich η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί, ειδικά από τη στιγμή που ανανεώθηκαν οι παράνομες τουρκικές Navtex για τη γεώτρηση του Yavuz και τις έρευνες του Barbaros, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση ή επιφύλαξη για επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Αυτό που θα επιδιώξει, δηλαδή, ο Νίκος Αναστασιάδης, από τους 26 ομολόγους του, είναι αφενός η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία και αφετέρου την εφαρμογή των ίδιων αρχών που καθιστούν αναγκαίες τις κυρώσεις κατά του Μινσκ και κατά της Άγκυρας.