GR US

Με πτήση τσάρτερ επαναπατρίζονται Κύπριοι του Λιβάνου

Εθνικός Κήρυξ

Τα μέλη της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ σε φωτογραφικό στιγμιότυπο μπροστά στο ελικόπερο με το οποίο πέταξαν στη Βηρυτό για να συνδράμουν στις προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια των κτηρίων που κατάρρευσαν. (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για τη Βηρυτό προγραμματίστηκε στις 7 το βράδυ της Πέμπτης η αναχώρηση από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, της ναυλωμένης από το κράτος πτήσης με σκοπό τον επαναπατρισμό των Κυπρίων που επιθυμούν να επιστρέψουν από το Λίβανο.

Το ίδιο αεροπλάνο μεταφέρει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια προς τη γειτονική χώρα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου είπε ότι οι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω των φονικών εκρήξεων στη Βηρυτό, κινούνται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο, ανέφερε, αφορά στον επαναπατρισμό όσων Κυπρίων επιθυμούν να επιστρέψουν και στην παροχή βοήθειας στους Κύπριους που διαμένουν στο Λίβανο και είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης είτε έχουν τραυματιστεί ή χρειάζονται οποιασδήποτε άλλης βοήθειας.

Ο κ. Κορνηλίου είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν στην Κύπρο γύρω στους εξήντα Κύπριους, ενώ δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να μεγαλώσει.

Το δεύτερο επίπεδο, είπε, αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς Λίβανο, στη βάση των αναγκών που υπάρχουν και σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί, πρόσθεσε, περιλαμβάνει ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Ο κ. Κορνηλίου είπε επίσης ότι σχεδιάζεται και μια αποστολή εθελοντών γιατρών από την Κύπρο για παροχή βοήθειας.

Ανέφερε, τέλος, ότι τόσο η πρεσβεία της Κύπρου όσο και η κατοικία του Κύπριου Πρέσβη στη Βηρυτό έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αναχώρησαν για τον Λίβανο, δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας, μεταφέροντας δύο ομάδες της ΕΜΑΚ και ΜΑΔΔ αποτελούμενες από συνολικά 8 ανιχνευτικούς σκύλους και τους χειριστές και δύο επικεφαλής λοχίες, για να συνδράμουν στο έργο έρευνας και διάσωσης επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που άφησε πίσω της οι εκρήξεις.

ΥΠΕΣ: Δεν κατέχει κυπριακό διαβατήριο ο Ρώσος πλοιοκτήτης

Δεν κατέχει κυπριακό διαβατήριο ο Ρώσος που εμπλέκεται με τη μεταφορά της φονικής νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, ξεκαθαρίζει το κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρέσβειρα του Λιβάνου στη Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία στην γειτονική χώρα και την ετοιμότητα του Υπουργείου να παραχωρήσει την όποια διευκόλυνση κριθεί αναγκαία για το ενδεχόμενο μεταφοράς ατόμων που ενδεχόμενα χρήζουν ιατρικής ή άλλης βοήθειας προς την χώρα μας.

Περαιτέρω το Υπουργείο Εσωτερικών θα ήθελε να διαψεύσει δημοσιεύματα και τις πληροφορίες στον ημερήσιο Τύπο που φέρουν τον ιδιοκτήτη του πλοίου Rhosus, που μετέφερε τους 2,750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού ότι είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου.

Την ίδια ώρα από την πλευρά της η κυπριακή Αστυνομία δηλώνει άγνοια σε σχέση με τα διεθνή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το πλοίο από το οποίο κατασχέθηκε η ποσότητα νιτρικής αμμωνίας που προκάλεσε την τραγωδία στο Λίβανο ανήκει σε Ρώσο που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.

«Εμείς δεν έχουμε, μέχρι αυτή τη στιγμή, κάποια ενημέρωση γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.