GR US

Mea culpa Αναστασιάδη για τη χρήση του τζετ του Σαουδάραβα

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην παραδοχή ότι ενείχε το στοιχείο του σφάλματος η χρήση του ιδιωτικού τζετ του Σαουδάραβα επιχειρηματία από την οικογένειά του για το ταξίδι των διακοπών τους στις Σεϋχέλλες, προχώρησε, έστω και καθυστερημένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δήλωσή του, που ανέγνωσε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ενέργειά του αυτή έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένας «αχρείαστος σάλος» και «έδωσε λαβή για καλόπιστους ή και κακόπιστους ισχυρισμούς έστω και παντελώς αβάσιμους».

Υποστήριξε δε (ο ΠτΔ) ότι ουδέποτε δίστασε, είτε να λάβει δύσκολες αποφάσεις, είτε να αναλάβει την ευθύνη για αποφάσεις ή πράξεις που ενείχαν το στοιχείο του σφάλματος.

Επίσης, στη δήλωσή του, ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «ουδέποτε καταδεικνύουν θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος». Επαναλαμβάνοντας προηγούμενες ανακοινώσεις του, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι σε συνεννόηση με τον Γενικό Ελεγκτή έχει ήδη ετοιμάσει «Πλαίσιο Ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων Ναύλωσης Αεροσκαφών».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως για πρώτη φορά, Πολιτειακός Αξιωματούχος δέχεται κριτική «όχι γιατί διασπάθισε δημόσιο χρήμα, αλλά γιατί εξοικονόμησε».

Σχετικά με την πολιτογράφηση των 6 επενδυτών, επισημαίνει ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει, εντούτοις θα ήθελε να αναφέρει ότι τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, έστω και αν διαφωνούν με αυτά των καθ΄ ύλην αρμόδιων Υπουργείων σε κανένα σημείο δεν αφήνουν την οποιανδήποτε αιχμή ότι υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση των συγκεκριμένων επενδυτών.

Όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσον οι μετακινήσεις του Προέδρου και συγγενικών του προσώπων συνάδουν με τον Κώδικα Δεοντολογίας που υπογράφηκε από τα μέλη της παρούσας κυβέρνησης αναφέρει ότι θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

α) «Ο ιδιοκτήτης του αεροσκάφους απέκτησε την ιδιότητα του Κύπριου πολίτη στις 12/01/2015.

β) Όπως έχει προαναφερθεί, ο Γενικός Ελεγκτής δεν διαπίστωσε την οποιαδήποτε ιδιαίτερη ευνοϊκή μεταχείριση κατά την πολιτογράφηση του εν λόγω επενδυτή».

(γ) Η μεταφορά του Προέδρου και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες, τον Αύγουστο του 2018, πραγματοποιήθηκε 3 χρόνια και 8 μήνες μετά την πολιτογράφηση και, το πιο σημαντικό, κατά την δεύτερη θητεία του Προέδρου.

(δ) Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Προέδρου και ιδιοκτήτη του αεροσκάφους καταδεικνύονται και από τις χαμηλές ως πολύ χαμηλές προσφορές για ναύλωση των αεροσκαφών του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που απέφεραν εξοικονομήσεις στο κράτος ύψους €592.000 αλλά και τη δωρεά προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης απόρων φοιτητών ύψους €500,000 που πραγματοποιήθηκε στις 7/4/16.

(ε) Η χρήση του αεροσκάφους δεν παρεχωρήθη υπό μορφή δωρεάς αλλά αποτελούσε μια φιλική χειρονομία κάτω από τις συνθήκες που δημόσια έχω δηλώσει.

(στ) Κάτω από τα πιο πάνω δεδομένα δεν έκρινα πως η χρήση του αεροσκάφους, παραβίαζε τις πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι «παρά ταύτα η ενέργεια μου έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένας αχρείαστος σάλος και έδωσε λαβή για καλόπιστους ή και κακόπιστους ισχυρισμούς έστω και παντελώς αβάσιμους. Για τούτο και δεν διστάζω να αναγνωρίσω πως λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ακολούθησαν, η χρήση του αεροσκάφους, για το εν  λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Καταληκτικά αναφέρει ότι «στην μακρά μου παρουσία στα κοινά ουδέποτε δίστασα είτε να λάβω δύσκολες αποφάσεις είτε να αναλάβω την ευθύνη για αποφάσεις ή πράξεις που ενείχαν το στοιχείο του σφάλματος».

Η Επιτροπή Ελέγχου εξετάζει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη ναύλωση και τη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεργάτες ή/και συγγενικά του πρόσωπα.

Για το θέμα, εξέδωσε ειδική έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώ η πρώτη απόκριση του Προέδρου ήταν ότι ο Σαουδάραβας προσφέρθηκε να μεταφέρει δωρεάν τον ίδιο και την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες.

Οι πλείστοι βουλευτές μίλησαν για αναγνώριση λάθους εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την προεδρεύουσα της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου να λέει χαρακτηριστικά ότι «κάποτε μια συγνώμη είναι αρκετή», ενώ αντίθετα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδικης είπε ότι είναι «μισή συγνώμη» και ότι δεν είναι παραδοχή.

Και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου χαρακτήρισε την παραδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη ως θετικό βήμα.