GR US

Μείζον πολιτικό θέμα με το Γενικό Ελεγκτή

Εθνικός Κήρυξ

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα πει όπως όλα δείχνουν την τελευταία λέξη αναφορικά με την προσπάθεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να παύσει τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει εξελιχθεί η κόντρα της Κυβέρνησης με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και η πρόθεση του Προεδρικού να τον παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο για ζητώντας την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ αντάλλαξαν τη Δευτέρα πυρά για τα ζητήματα διαφθοράς, το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τη θεσμική κρίση με την Ελεγκτική Υπηρεσία, με τον Κ. Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, να καλεί το κόμμα της αντιπολίτευσης «να κοιτάξει το σπίτι του» και το ΑΚΕΛ να κατηγορεί την Κυβέρνηση για συγκάλυψη σκανδάλων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι το ΑΚΕΛ δια του Γενικού του Γραμματέα ζητούσε τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου ως απάντηση στις αυθαιρεσίες του Γενικού Ελεγκτή και κατηγορεί τώρα την Κυβέρνηση για τάχα σύγκρουση με τους θεσμούς.

«Την πιο επιζήμια σύγκρουση με θεσμούς που σημειώθηκε ποτέ, την έκανε η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ όταν συγκρούστηκε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μια σύγκρουση που στοίχισε δισεκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία, αφού δεν έγινε λόγω αυτής της σύγκρουσης, δεκτή η εισήγηση του τότε Κεντρικού Τραπεζίτη όπως η Κύπρος ζητήσει στήριξη για να παραχωρήσει τη συναίνεση της για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αυτές ήταν συγκρούσεις, υπενθυμίζει, «που στοίχισαν στον κυπριακό λαό και όχι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του προσπαθούν να διαφυλάξουν το Σύνταγμα και το κύρος των θεσμών από αυθαίρετες ενέργειες».

Μάλιστα καλεί την Εζεκία Παπαϊωάννου να δει τα του οίκου της. «Όταν το ΑΚΕΛ μιλά για σκάνδαλα με τα διαβατήρια, ας κοιτάξει στο σπίτι του, αφού ο κόσμος όλος, με ήχο και εικόνα, είδαν βουλευτή, ηγετικό στέλεχος και χορηγό του ΑΚΕΛ να πρωταγωνιστεί».

Καταγγέλλει συγκάλυψη του ΑΚΕΛ\

«Η νέα θεσμική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στους κυβερνώντες και την Ελεγκτική Υπηρεσία οφείλεται και πάλι στη νοοτροπία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Οι κυβερνώντες δεν αντέχουν και δεν ανέχονται καμία κριτική. Δεν ανέχονται κανένα να τους βγάζει τα άπλυτα στη φόρα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο επιτίθενται συνεχώς στο ΑΚΕΛ», απαντά με γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

«Οι συγκρούσεις των κυβερνώντων με ανεξάρτητους θεσμούς δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Έχει πίσω του μακρά ιστορία. Οι κυβερνώντες δεν συγκρούονται μόνο με τον Γενικό Ελεγκτή. Συγκρούστηκαν με κάθε θεσμό που δεν κατάφεραν να τον ελέγξουν και να τον ποδηγετήσουν. Δύο Κεντρικοί Τραπεζίτες, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Αρχηγός και Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό είναι ορισμένοι από όσους τέθηκαν στο στόχαστρο των κυβερνώντων», προσθέτει.

«Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού επιχειρεί με νύχια και με δόντια να συγκαλύψει το σκάνδαλο της βιομηχανίας χρυσών διαβατηρίων που η ίδια έστησε. Η κοινωνία όμως απαιτεί να χυθεί άπλετο φως και να λογοδοτήσουν οι πρωτεργάτες του σκανδάλου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε η τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα διαβατήρια να συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως «τα όσα έχουν επισυμβεί σε σχέση με τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, αφήνουν ως μόνη επιλογή την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο», υποδεικνύοντας πως «μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να δώσει θεραπεία στην εκτροπή που έχει προκύψει».