GR US

Ομαδικά πυρά της τ/κ αντιπολίτευσης κατά της πολιτικής δύο κρατών του Τατάρ

Εθνικός Κήρυξ

«Εμείς αναζητούμε ένα καθεστώς που δεν μπορούμε να έχουμε» ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, για την απαίτηση Τατάρ για λύση δύο κρατών (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δύο πρώην Τουρκοκύπριοι ηγέτες, αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης, συντεχνίες και οργανώσεις στα κατεχόμενα, ασκούν έντονη κριτική στην ακραία πολιτική των «δύο κρατών» που ακολουθούν Αγκυρα και Τατάρ όπως διαφάνηκε στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης.

O ΓΓ του ΟΗΕ δεν ήθελε να τελειώσει την διαδικασία παρά το ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη απέτυχαν, αλλά η εικόνα για τους Τ/κ δεν είναι φωτεινή, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί αξιολογώντας το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό.

Ο κ. Ακιντζί που μιλούσε σε εκπομπή ιδιωτικού τ/κ καναλιού, είπε ότι η πολιτική των δύο κρατών, που «ανοίγει το δρόμο για να γίνει η βόρεια Κύπρος βιλαέτι (της Τουρκίας), δεν μπορεί καν να γίνει αποδεκτή, ούτε και να αιτιολογηθεί. Η βούληση που τέθηκε (από τους Τ/κ στη Γενεύη) είναι αποδεκτό ότι είναι η βούληση της Άγκυρας και δεδομένου ότι θα θεωρηθεί ως η βούληση της Άγκυρας, θα αντιμετωπιστεί ανάλογα» σημείωσε.

«Εμείς αναζητούμε ένα καθεστώς που δεν μπορούμε να έχουμε» ανέφερε ο Ακιντζί, ο οποίος έψεξε για μια ακόμη φορά την παρέμβαση της Τουρκίας τόσο στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» όσο και στο συνέδριο του ΚΕΕ.

Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για όσους επιθυμούσαν λύση και στις δύο πλευρές και θεωρεί υπεύθυνους για την αποτυχία της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την Τουρκία.

«Η τ/κ πλευρά, που επιθυμούσε λύση σε όλες τις διαδικασίες και συνομιλίες, τώρα θα καταχωρηθεί ως η πλευρά, που δεν ήθελε λύση», πρόσθεσε και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης μια μεγάλη ήττα.

Η διαδικασία στη Γενεύη κόλλησε στο βάλτο της αδιαλλαξίας, ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας πως η πρόταση που κατέθεσε στην άτυπη πενταμερή ο Τ/κ ηγέτης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως κοινό έδαφος.

«Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ερτουγρούλογλου λέει ότι γύρισαν από την Γενεύη ευτυχισμένοι και βρήκαν εκεί αυτό που ανέμεναν να βρουν». Αυτή η αναφορά του «υπεξ», κατά τον κ. Ερχιουρμάν, είναι το πιο φανερό σημάδι ότι πήγαν στην Γενεύη για τη «μη λύση».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, που ήταν στην Γενεύη κατά την διάρκεια της άτυπης πενταμερούς, ανέφερε ότι οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν από πριν για την κατάθεση της πρότασης του Ερσίν Τατάρ.

Η συντεχνία των τ/κ δασκάλων KTÖS με γραπτή δήλωση του ΓΓ Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και η φασιστική κυβέρνηση ΑΚΡ υπενθύμισαν για άλλη μια φορά ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση στην Κύπρο.

«Ο φασισμός Έρντογαν-ΑΚΡ, που μέσω της έννοιας μηδέν προβλήματα με τους γείτονες δημιούργησε μια Τουρκία που καβγαδίζει με όλους τους γείτονές της, επέλεξε ως πεδίο καβγά και την Κύπρο», αναφέρει.

Η εφημερίδα «Αβρούπα» έγραψε ότι η Τουρκία εμπόδισε το άνοιγμα του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του «αεροδρομίου» Τύμπου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. «Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι ο Ερσιν Τατάρ ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι απέρριψαν αυτές τις προτάσεις που υπέβαλε ο Αναστασιάδης στην τουρκική πλευρά. Αν γίνονταν αποδεχτές οι προτάσεις, το λιμάνι Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ερτζιάν θα γίνονταν ένας πνεύμονας κυρίως για τον τουρισμό και την οικονομία», σύμφωνα με την εφημερίδα.