GR US

Οχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, ζητά η Κύπρος από την Ε.Ε.

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προβαίνουν σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Τετάρτης στη Λευκωσία. Η επίσκεψη Μισέλ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (24-25/9) που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. (Yiannis Kourtoglou, Pool via AP).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, ζήτησε κατά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης τρόπων, μη αποκλειομένων και των κυρώσεων, για αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Μισέλ, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν για κράτη μέλη της, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την δυσφορία του για την διστακτικότητα που επιδεικνύουν συγκεκριμένες χώρες εντός της Ε.Ε., για επιβολή αποτρεπτικού χαρακτήρα κυρώσεων στην Τουρκία. Συναφώς, αφού υπενθύμισε ότι η Άγκυρα μόλις χθες ανανέωσε την παράνομη NAVTEX της, υπογράμμισε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην εμπλοκή της Ε.Ε. και ότι είναι σημαντικό «να είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί».

Όπως εξήγησε ο Κύπριος Πρόεδρος, ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τα τεκταινόμενα και αντάλλαξαν απόψεις για τις προσπάθειες τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας. Η συζήτηση, όπως είπε, επικεντρώθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και των MED7. «Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να συνδράμει αποφασιστικά στην εδραίωση των συνθηκών ειρήνης, μένοντας προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και στην κυριαρχία των κρατών της περιοχής», δήλωσε.

Παράλληλα, όπως είπε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει η ευκαιρία για μια στρατηγική συζήτηση που θα καλύψει το φάσμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι ενόσω υπάρχουν έκνομες ενέργειες εις βάρος κρατών – μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε με έντονο τρόπο το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με το μεταναστευτικό και δη τις αυξημένες ροές που δέχεται το νησί, πίσω από τις οποίες σε μεγάλο βαθμό κρύβεται η Τουρκία, σε μια προσπάθεια της για περαιτέρω αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας. «Την ίδια στιγμή η ΕΕ τυγχάνει θύμα εκβιασμού από την Τουρκία, μέσω εργαλειοποίησης των μεταναστών», τόνισε. «Συμφωνήσαμε με τον φίλο πρόεδρο Σαρλ, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, θα πρέπει να εδράζεται στην αλληλεγγύη και τον δίκαιο καταμερισμό», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο και αναφορικά με τις τουρκικές μεθοδεύσεις για την Αμμόχωστο, υπό το πρίσμα της πρόθεσης της Τουρκίας και των κατοχικών αρχών να ανοίξουν την περίκλειστη πόλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και τον κάλεσε να συμβάλει στην αποτροπή αυτών των μεθοδεύσεων. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για διάλογο και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης του προβλήματος.

Επανέλαβε δε την ετοιμότητα της Λευκωσίας για έναν ορθά δομημένο διάλογο, χωρίς εκβιασμούς και απειλές, στη βάση των κανόνων της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Μόνο η λύση και η επανένωση θα διασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία», είπε.

Μισέλ: Πράξεις και όχι λόγια

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αντιμετωπίζονται από την Ε.Ε. μόνο ως προβλήματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ένωσης. Χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως ανησυχητικές, ο κ. Μισέλ, παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου, όπως υπέδειξε, θα πραγματοποιηθεί διάλογος και θα εξεταστούν όλες οι πιθανές επιλογές που έχουν ενώπιον τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να μεταφέρει ένα σαφές και συγκεκριμένο μήνυμα, ότι πρέπει η αλληλεγγύη της Ε.Ε. να υποδειχθεί με πράξεις και όχι λόγια.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε γενικότερα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στα όσα πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να δώσει απαντήσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Μιλήσαμε», όπως είπε, «και για το Μεταναστευτικό» σημειώνοντας πως πριν από την Κύπρο επισκέφθηκε τη Λέσβο. «Πρέπει να στηρίξουμε όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε επίσης πως οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να εργαστούν, προκειμένου να επέλθει πρόοδος, στα πλαίσια της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις προσπάθειες επίλυσής του.

Σημειώνεται ότι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη – Μισέλ πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Σαρλ Μισέλ ήρθε στην Κύπρο από την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι θέση της Κύπρου είναι ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων την Τουρκία.