GR US

Προβληματισμός και στα Ηνωμένα Εθνη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Εθνικός Κήρυξ

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (φωτογραφία) και τον Ερσίν Τατάρ είχε την Τετάρτη η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενόψει της ενημέρωσης που θα κάνει στο Σ. Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας των κυανόκρανων (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μπορεί τα Ηνωμένα Εθνη να έχουν αποφασίσει όπως προχωρήσουν με τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς (5+1) για το Κυπριακό, περί τα τέλη Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, ωστόσο οι πληροφορίες φέρουν τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες ιδιαίτερα προβληματισμένο για το πού θα καταλήξει αυτή η διάσκεψη.

Με δεδομένες τις ακραίες θέσεις που επιμένει να εκφράζει η τουρκική πλευρά, για αλλαγή της βάσης και λύση δύο κρατών, οι προσδοκίες για την τύχη της άτυπης πενταμερούς είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθιστώντας τη διαδικασία που τροχοδρομήθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη για την τύχη του Κυπριακού.

Η Λευκωσία, πάντως, επιθυμεί όπως ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, όπως και στο Κραν Μοντανά για συγκεκριμενοποίηση των θέσεων των πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αντόνιο Γκουτέρες είχαν επικοινωνία τα προηγούμενα 24ωρα με θέμα συζήτησης, μεταξύ άλλων, την απουσία αναφοράς στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης στα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλές υπηρεσίες, αντίστοιχα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στον Αντόνιο Γκουτέρες πως θα μπορούσε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη αναφορά στο σημείο αυτό. Η ε/κ πλευρά θεωρεί πως είναι καθήκον του διεθνούς οργανισμού να διαφυλάξει και να ξεκαθαρίσει πως οι συνομιλίες και οι διαδικασίες θα διεξαχθούν στη βάση των συμφωνημένων παραμέτρων.

Υπάρχει ανησυχία στην ε/κ πλευρά ότι η μη συμπερίληψη αναφοράς σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ή σε συμφωνημένο πλαίσιο στα προσχέδια των εκθέσεων Γκουτέρες δεν είναι καθόλου τυχαία. Η τελευταία αναφορά από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία η ε/κ πλευρά, είναι αυτή στην επιστολή ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με την οποία η λύση θα έπρεπε να κινείται «στη βάση της κοινής αντίληψης που έχει επιτευχθεί στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο». Αναφερόταν επίσης ότι η επανέναρξη συνομιλιών θα μπορούσε να γίνει «οικοδομώντας πάνω στην εργασία που έχει ήδη επιτευχθεί» ενώ επιδίωξη θα έπρεπε να είναι «η επίτευξη διαρκούς λύσης σύμφωνης με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών όπως καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».

Αυτή η επιστολή ωστόσο είχε σταλεί πριν ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και η Άγκυρα επίσημα και επανειλημμένα θέσουν ενώπιον της κ. Σπέχαρ και της κ. Λουτ (στις δύο πρόσφατες επισκέψεις της) τη θέση πως θα πρέπει να διερευνηθούν κι άλλες εναλλακτικές σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού.

Εγκυρες πηγές επισημαίνουν πως είτε οι δύο πλευρές θα έρθουν κοντά και θα προχωρήσει η διαδικασία, είτε θα συνεχίσουν να παραμένουν σε απόσταση, καθιστώντας αβέβαιο το επόμενο βήμα. Ο διεθνής οργανισμός πάντως προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ακόμα και γι’ αυτό της αποτυχίας χωρίς να αποκλείεται, σε ένα τέτοιο σενάριο, το ενδεχόμενο ο ΓΓ του ΟΗΕ να απευθυνθεί για οδηγίες σε σχέση με τον περαιτέρω χειρισμό του ζητήματος στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Συναντήσεις με Σπέχαρ\

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ είχαν την Τετάρτη χωριστές συναντήσεις με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την οποία συζήτησαν τα δεδομένα σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενόψει της ενημέρωσης του ΣΑ του ΟΗΕ από πλευράς της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιανουαρίου.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προηγήθηκε και διήρκησε περίπου 45 λεπτά. Σε αυτήν παρόντες ήταν εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η προσπάθεια της ε/κ πλευράς εστιάζεται στο να διαμορφωθεί ένα ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, το οποίο να εμπεριέχει ουσιώδεις και ενθαρρυντικές για τη συνέχεια αναφορές τόσο σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση όσο και για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Συνεχίζει τις επαφές η Λουτ

Στο μεταξύ η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει τις επαφές της με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο του  ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Ντουζαρίκ ανέφερε ότι «αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε είναι πως η κ. Λουτ συναντήθηκε τη Δευτέρα, με αμφότερους ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεχίζει τις επαφές της με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων».

Το Κυπριακό συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Ράαμπ

Σε μια άλλη εξέλιξη, τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού επαναβεβαίωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με ανάρτησή του στο Twitter μετά από την επικοινωνία που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Ράαμπ πρόσθεσε ότι η βρετανική Κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να επιτύχει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

«Σήμερα συνομίλησα με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών για να καλωσορίσουμε μια νέα χρονιά και εποχή για τους δεσμούς ΗΒ-Κύπρου», κατέληξε ο κ. Ράαμπ.

Στη συναφή ανακοίνωση, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΓΓ των Ην. Εθνών με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της διμερούς συνεργασίας μετά από την ολοκλήρωση του Brexit και αλλά διμερή ζητήματα.