GR US

Προχωρά με τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Εθνικός Κήρυξ

Aποφασισμένος να προχωρήσει με τον ανασχηματισμό είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες τις αποφάσεις του (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρά τα έξι «όχι» που άκουσε από άλλα κόμματα για συμμετοχή σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το αποφάσισε και προχωρά με τον ανασχηματισμό του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, κίνηση που άλλωστε είναι προαναγγείλει ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στις 30 του περασμένου Μαΐου.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, αναμένεται να είναι του ίδιου τύπου με τους προηγούμενους δύο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, όταν άλλαξαν πρόσωπα σε τέσσερα Υπουργεία. Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα «εμβολιασμό» του υφιστάμενου Υπουργικού Συμβουλίου, και όχι για προσπάθεια ριζικής ανανέωσης του προσώπου της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως οι μόνοι Υπουργοί που συνεχίζουν από το 2018 στο ίδιο πόστο, είναι μόλις τέσσερις, με τον ένα να ετοιμάζεται να αποχωρήσει, αφού ο ίδιος εξέφρασε τη σχετική πρόθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τους υπουργούς Γεωργίας, Κώστα Καδή, Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Ζέτα Αιμιλιανίδου στο Εργασίας και τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, του οποίου η θητεία στο υπουργείο Υγείας θα λήξει με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Σημειώνεται πως από το 2018 μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υπηρετούν την Κυβέρνηση αλλά από διαφορετικά πόστα, ο Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το 2018 και ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας την 1η Δεκεμβρίου του 2019 και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης που επίσης τον Δεκέμβριο του 2019 μετακινήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2019, έγινε ο πρώτος ανασχηματισμός της παρούσας διακυβέρνησης Αναστασιάδη, 21 μήνες δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Σε εκείνο τον ανασχηματισμό αποχώρησε ο Χάρης Γεωργιάδης από το Υπουργείο Οικονομικών και αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον οποίο αντικατέστησε στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Νίκος Νουρής. Στη θέση του Κώστα Χαμπιαούρη που ανέλαβε Επίτροπος ορεινών κοινοτήτων, διορίστηκε ο μέχρι τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ τη θέση του Εκπροσώπου πήρε ο Κυριάκος Κούσιος. Επίσης, στη θέση της Βασιλικής Αναστασιάδου στο Υπουργείο Μεταφορών, διορίστηκε ο Γιάννης Καρούσος.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνου του ανασχηματισμού προηγήθηκε η παραίτηση του Ιωνά Νικολάου για λόγους πολιτικής ευθιξίας για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νικόλα Μεταξά και στη θέση του διορίστηκε ο Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε για να διοριστεί Γενικός Εισαγγελέας και αντικαταστάθηκε από την Έμιλυ Γιολίτη. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν το Δικαιοσύνης, το Υπουργείο με τις περισσότερες αλλαγές ηγεσίας, ενώ δεν αποκλείεται, να υπάρξουν και νέες.

Στη θέση του υπουργού Υγείας, ακούγεται το όνομα του τέως Προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου ενώ άλλο πιθανό σενάριο είναι η μετακίνηση του Κυριάκου Κούσιου στο υπουργείο Δικαιοσύνης στη θέση της Έμιλυς Γιολίτη.

Στους πιθανούς υποψήφιους για τη θέση του Κ. Εκπροσώπου θα μπορούσε να μπει και το όνομα του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Κούσιος: Κανονικά θα προχωρήσει με τον ανασχηματισμό ο ΠτΔ

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι επιδίωξη του Προέδρου ήταν να συγκροτήσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

Παρά τα έξι «όχι» που εισέπραξε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε, «η κυβέρνηση, εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκφράστηκε ισχυρή βούληση για συναινέσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες προκλήσεις που ακολουθούν, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η έγκριση των νομοσχεδίων και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντληθεί το ποσό του 1,2 δις, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.