GR US

Σφοδρή αντίδραση ΑΚΕΛ για τη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού σε παλαιότερη επίσκεψη του Κυπρίου Προέδρου στα γραφείου του κόμματος της αριστεράς (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την αντίδραση και του ΑΚΕΛ προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κυπριακή Δημοκρατία - στο πλαίσιο της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σπεύδει να καθησυχάζει το κόμμα της αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να διαταραχθούν οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με την Ρωσία ή την Κίνα.

Σε δηλώσεις, στο περιθώριο της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο Βασιλικό, ο Κύπριος Πρόεδρος, ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι «αφήνουμε πίσω φίλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα», αφού εξέφρασε πρώτα ικανοποίηση για την απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, την ίδια ώρα να διαβεβαίωσε «όσους ανησυχούν» ότι, «δεν πρόκειται ποτέ να διαταραχτούν οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε είτε με τη Ρωσία, είτε με την Κίνα.

«Μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος αυτό που επιδιώκει είναι την κατά το δυνατόν άριστη ή καλύτερη δυνατή σχέση με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ούτε να ακούσει για ΗΠΑ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ που δείχνει να μην θέλει ούτε να ακούσει για στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, επέκρινε έντονα την Κυβέρνηση για τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, βλέποντας πίσω από την προσέγγιση των δύο χωρών σκοπιμότητες που εξυπηρετούν μόνο την Ουάσιγκτον εις βάρος των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα.

Μια εξέλιξη η οποία, κατά τον κ. Άντρο Κυπριανού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι από την αρχή δεν είπε την αλήθεια, όταν ξεκίνησε η συζήτηση πριν ακόμα το νομοσχέδιο Μενέντεζ- Ρούμπιο ψηφιστεί σε νόμο.

«Όταν εμείς καταγγέλλαμε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου Ρούμπιο- Μενέντεζ το οποίο έλεγε ότι η βελτίωση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ περνά μέσα από τη διάλυση των σχέσεων της με τη Ρωσία και την Κίνα, θυμάμαι χαρακτηριστικά και τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών τότε που μας έλεγαν ότι αυτή είναι μία απαίτηση των ΗΠΑ και ότι εμάς δεν μας δεσμεύει και ότι εμείς δεν συμμετείχαμε στη διαμόρφωση αυτού του νόμου. Βλέπουμε όμως σιγά-σιγά να υλοποιείται ο συγκεκριμένος νόμος. Δεν εκδίδεται άδεια ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων στην Κύπρο εδώ και μερικά χρόνια, κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ και κατά δεύτερο, βλέπουμε ότι επιχειρείται τώρα να γίνει συνεργασία και στον αμυντικό τομέα. Δεν είπαν δηλαδή την αλήθεια στον κυπριακό λαό, όπως και για πολλά άλλα πράγματα», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε, μάλιστα, πως ακούει να εκφράζεται πολλές φορές η άποψη ότι είναι αποδεχτό η κυβέρνηση να χαλάσει τη σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα εάν την αντικαταστήσει με μία ισχυρή στήριξη από τις ΗΠΑ.

«Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», όπως είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ.

«Τους ενδιαφέρει η εκτόνωση της κρίσης στη Λιβύη, δεν τους ενδιαφέρει η Κύπρος, τους ενδιαφέρει όμως η Τουρκία να μην πάει στη Ρωσία και στην Κίνα», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, συμπληρώνοντας πως χαλούμε τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες είναι δύο χώρες που παραδοσιακά μας στηρίζουν στο Κυπριακό και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, για να προσδεθούμε στο άρμα των ΗΠΑ οι οποίες έχουν σε προτεραιότητά τους την Τουρκία.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, τι θα γίνει εάν προκύψει για ευρύτερη σύρραξη στην περιοχή. «Τα παιδιά της Κύπρου θα πάνε να πολεμήσουν για να προστατευτούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ;», διερωτήθηκε για να καταλήξει λέγοντας πως το ΑΚΕΛ διαφωνεί με αυτές τις προσεγγίσεις, οι οποίες «εκτός από αδιέξοδες θα αποδειχθούν και καταστροφικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».