GR US

Στην Αγκυρα για να πάρει γραμμή από Ερντογάν ο Ερσίν Τατάρ

Εθνικός Κήρυξ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχεται στην Αγκυρα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο οποίος είχε αργά το απόγευμα συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στον Τατάρ παραχωρήθηκε μάλιστα και αεροπλάνο της Τουρκικής Δημοκρατίας για τη μετάβασή του στην Αγκυρα. (Φωτογραφία: «ΓΤΠ» ψευδοκράτους).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Αγκυρα μετέβη τη Δευτέρα ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ – στο πρώτο ως είθισται ταξίδι του από τα κατεχόμενα στο εξωτερικό – για να έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναμενόταν να συζητηθούν το Κυπριακό ενόψει και της επικείμενης νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για αργά το απόγευμα και Ερντογάν-Τατάρ θα έδιναν ακολούθως συνέντευξη Τύπου.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Τουρκία, ο Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού» στην οποία επανέλαβε την εμμονή του σε δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο, κάτι που στοχεύει να θέσει, όπως είπε, και στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών.

«Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία αυτών των κρατών», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Υπέδειξε ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν ποτέ σε μια φάση που οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τόσο σημαντικές, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ε/κ πλευρά απαιτούν την έγκριση των Τουρκοκυπρίων και πως είναι παράνομες.

Υποστήριξε πως «έπειτα από μισό αιώνα που πέρασε από το 1974 κανείς δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το κράτος της τδβκ», κατά την έκφρασή του.

«Συνεχίζω εντατικά τις επαφές για να διασφαλίσω την διπλωματική αναγνώριση. Ασφαλώς στην ημερήσια διάταξή μας είναι να ξεπεράσουμε τα εμπάργκο, τους περιορισμούς, την απομόνωση. Είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να μην έχουμε ακόμη απευθείας πτήσεις», ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε επίσης ενθουσιασμένος και περήφανος που αναγνωρίζεται ως «πρόεδρος του λαού», προσθέτοντας ότι διατηρώντας την ουδετερότητά του θα αγκαλιάσει όλους και πως θα ήθελε να συνεχίσει το έργο του με αντίληψη ενότητας.

Όπως είπε, δεν θα επικεντρωθεί μόνο στις διαπραγματεύσεις όπως έπραξαν άλλες «προεδρίες» αλλά θα καταβάλει εντατικές προσπάθειες σε οικονομικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς τομείς για την ανάδειξη του «λαού της τδβκ» σε ένα ξεχωριστό «λαό» στον κόσμο.

Ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ταγίπ Ερντογάν για την πρόσκληση του να επισκεφθεί την Τουρκία. «Αυτή η επίσκεψη πιστεύω ότι θα στείλει μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Ότι, αναγνωρίζοντας τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της τδβκ αποδίδουμε σημασία. Το ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα θα είναι αφορμή για να δοθεί αυτού του είδους το μήνυμα», ανέφερε.

Σύμφωνα με το νέο κατοχικό ηγέτη «όλοι στην Κύπρο (εννοεί προφανώς στο ψευδοκράτος) αγαπούν πολύ την Τουρκία».

Ερωτηθείς από το «Ανατολού» για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό (5 συν 1) όπως την πρότεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι «η τδβκ δεν θα ξεφύγει από τις διαπραγματεύσεις αλλά δεν θα εγκαταλείψει ούτε και τις βασικές της θέσεις».

Για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «πλέον θα πρέπει να τεθούν εναλλακτικά μοντέλα επίλυσης στο τραπέζι. Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία αυτών των κρατών. Στην πραγματικότητα η λύση των δύο κρατών αντικατοπτρίζει την παρούσα κατάσταση. Ακόμη και αν θέλουν δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή τη δομή».

Υποστήριξε επίσης ότι «μετά το 1974 υπήρχε δυνατότητα για μια λύση ομοσπονδίας αλλά δεν έγινε επειδή οι Ε/κύπριοι δεν είδαν ποτέ τους Τ/κύπριους ως ίσους. Υποστήριξε ότι η ιδέα και νοοτροπία της «Ένωσης» συνεχίζεται».