GR US

Στην Κύπρο η Λούτ, προσπάθεια επανεκκίνησης του Κυπριακού

Αssociated Press

Στην Κύπρο βρίσκεται ξανά μετά από πολύ καιρό η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ η οποία θα έχει την Τρίτη χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ (AP File Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προσπάθεια επανεκκίνησης των διαδικασιών στο Κυπριακό επιχειρούν τα Ηνωμένα Εθνη με την αποστολή της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο. Η κ. Λουτ έφτασε στην Κύπρο μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεκαπέντε περίπου μηνών για να προωθήσει τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που υποσχέθηκε προς τα εμπλεκόμενα μέρη ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη Δευτέρα η κ. Λουτ είχε συνεργασία με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών στο νησί που ασχολούνται με το Κυπριακό και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.

Την Τρίτη η Αμερικανίδα αξιωματούχος του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Ερσίν  Τατάρ έχει προγραμματιστεί για τις 11.00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις 14.00 την ίδια ημέρα.

Η κ. Λουτ θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη με προορισμό την Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, πότε θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Αγκυρα έχει διαμηνύσει στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα γίνει δεχτή μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου.

Ως εκ τούτου η κ. Λουτ μετά την Αθήνα το πιθανότερο είναι να πάει στη Νέα Υόρκη και να επιστρέψει ξανά στην περιοχή στα μέσα Δεκεμβρίου. Η ενέργεια αυτή από πλευράς Τουρκίας γίνεται προφανώς διότι θέλει να δει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό με τις κυρώσεις σε βάρος της. Βάζοντας ουσιαστικά πίεση τόσο προς την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και προς την ΕΕ, μεταφέρει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι εάν τελικά αποφασισθούν κυρώσεις εις βάρος της από την ΕΕ, τότε δεν θα συνεργασθεί για το Κυπριακό και άρα δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας  η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να μη γίνει καθόλου δεχτή από την τουρκική Κυβέρνηση.

Δύσκολο το έργο της

Μετά την «εκλογή» Τατάρ στα κατεχόμενα και τη νέα γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει η τουρκική πλευρά για εγκατάλειψη της λύσης ομοσπονδίας, το έργο της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο και οι προσδοκίες από το νέο της ταξίδι είναι χαμηλές. Οι αδιάλλακτες καθημερινές τοποθετήσεις τόσο από πλευράς Άγκυρας όσο και εκ μέρους του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, θέτουν αρκετά εμπόδια στην αποστολή της κ. Λουτ.

Το κύριο ζητούμενο βέβαια είναι πρώτα και κύρια καταγραφή των νέων δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών ως προς τη συνέχεια σε σχέση με το Κυπριακό. Παραμένει ασφαλώς ερωτηματικό το εάν η κ. Λουτ θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα προς τους δύο ηγέτες ή αν και πότε προτίθεται να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, αυτό το οποίο αναμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πρώτη συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ είναι να ακούσει από την ίδια τι μεταφέρει από τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Ζητούμενο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, το οποίο άλλωστε έχει δηλωθεί ως θέση αρκετές φορές από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι η σύγκληση της άτυπους πενταμερούς και συνεπακόλουθα, ασφαλώς, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο έμειναν στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ και εντός φυσικά του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Κάτι το οποίο θα είναι και μία απάντηση στην επιμονή Τατάρ και τις συνεχείς αναφορές για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας.

Όσον αφορά στην άτυπη πενταμερή, οι εκτιμήσεις, όπως ανέφερε και σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο.

Στο κάδρο των επαφών της κ. Λουτ είναι ασφαλώς και το θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, καθώς οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην πόλη - φάντασμα συνεχίζονται. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα θέσει το θέμα της παραβίασης των ψηφισμάτων του Σ.Α. κατά τη συνάντησή του με την απεσταλμένη του ΓΓ.