GR US

Σάλος και μια παραίτηση για σχόλιο κατά Αναστασιάδη

Εθνικός Κήρυξ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μείζον θέμα που οδήγησε τελικά σε αναγκαστική παραίτηση τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο από τη θέση του διευθυντή της «Καθημερινής» (Κύπρου) έχει προκαλέσει αναφορά στη στήλη του (10 Ιανουαρίου 2021) σε πληροφορίες ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις».

Επικαλέστηκε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι τα όσα έγραψε λέχθηκαν ενώπιον του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας, αναφορά που διέψευσε ωστόσο με δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ανδρέας Παράσχος έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του από τη θέση του διευθυντή της «Καθημερινής» στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν έτυχε στήριξης από την εφημερίδα και ότι του ζητήθηκε να απολογηθεί για το περιεχόμενο της στήλης του στις 10 Ιανουαρίου, 2021.

Σε απάντησή της η εφημερίδα αναφέρει ότι «όταν μετά το δημοσίευμα τόσο ο εκδότης όσο και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας ρώτησαν τον κ. Παράσχο αν είχε αποδείξεις για τις σοβαρές αυτές κατηγορίες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η απάντησή του ήταν πως δεν είχε αποδείξεις αλλά "κάποιος του το είπε"». Είναι υποχρέωση της εφημερίδας, προστίθεται, να έχει αποδείξεις, όταν αποκαλύπτει σκάνδαλα και όχι απλώς ισχυρισμούς εξ ακοής.

Την ίδια ώρα ο τέως Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια», εκφράζοντας την έκπληξή του για τα σχετικά δημοσιεύματα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «με έκπληξη είδα τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενη συνομιλία μου για το εν λόγω θέμα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός. Είναι απολύτως προφανές ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν έγιναν ποτέ και μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Στήριξη από την Ενωση Συντακτών

Στήριξη στο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο δίνει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, κάνοντας λόγο «για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης».

Τεκμηρίωση ή ανάκληση ζητά ο Αναστασιάδης

Σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί μεταξύ άλλων τον Ανδρέα Παράσχο, να τεκμηριώσει τα όσα, αβάσιμα, όπως τα χαρακτηρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε στο άρθρο του ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει πως, «παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα.»

Και προσθέτει: «Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων του να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν».

«Η ανοχή, όμως», συνεχίζει, «στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στο τόπο και στον λαό».

«Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης», υποδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας