GR US

Στόχος να διατηρηθεί το μομέντουμ για Βαρώσια-Κυπριακό

Αssociated Press

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας στην Αθήνα. (AP Photo/Yorgos Karahalis).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει σαν στόχο να διατηρήσει το μομέντουμ της άσκησης πιέσεων προς την τουρκική πλευρά τόσο στο ζήτημα των Βαρωσίων, όπου εξασφαλίστηκαν ισχυρές δηλώσεις στήριξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ αλλά και στο θέμα του Κυπριακού γενικότερα, ώστε να ανατραπούν οι τουρκικές μεθοδεύσεις για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών.

Η Λευκωσία εκτιμά πως για όσο συνεχίζεται η κινητοποίηση τόσο θετικότερα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό ΡΙΚ πως η κινητοποίηση θα είναι τόσο προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Αλλωστε ο Σεπτέμβριος έχει ήδη ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα καθώς είναι από τη μια η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από την άλλη οι ευρωπαϊκές σύνοδοι (τόσο σε επίπεδο αρχηγών κρατών όσο και σε επίπεδο ΥΠΕΞ). Η Λευκωσία ευελπιστεί ότι τα θέματα της Κύπρου (Βαρώσια και Κυπριακό) θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και διαβουλεύσεων.

Ειδικά σ’ ό,τι αφορά την ΕΕ ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως αναλόγως της συμπεριφοράς της Ευρώπης θα είναι και η δική της. Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι για τη Λευκωσία για ανατροπή των τετελεσμένων που προωθεί η τουρκική πλευρά, αλλά και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Ως προς την τακτική που ακολούθησε η Λευκωσία, σε πρώτη φάση το βάρος των προσπαθειών επικεντρώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Προεδρική Δήλωση «για να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία να κτίσουμε τα επόμενα μας βήματα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ ο Ν. Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως τίποτε δεν υπάρχει δεδομένο σε διεθνές επίπεδο. «Εκείνο που λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο είναι το πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των κρατών», ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης.

Ειδικά στο θέμα του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πώς ξεκίνησαν τα πράγματα με το πρώτο προσχέδιο και πώς τελικά κατέληξαν. Σημείωσε τη στήριξη πολλών κρατών προς τις προσπάθειες της Κύπρου, «κάποια για πρώτη φορά». Όπως εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης όλοι αντιλαμβάνονται το παράνομο των τουρκικών ενεργειών, «αλλά στο τέλος στην εξίσωση που κάνουν, αυτό που μετρά είναι η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Για το προσχέδιο που ετοίμασε η Βρετανία, ο Ν. Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πως «υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν μας ικανοποιούσαν». Τα αρνητικά σημεία που υπήρχαν στο προσχέδιο αν έμεναν ως είχαν γραφτεί «θα ενεθάρρυναν την Τουρκία ή θα της επέτρεπαν να τα ερμηνεύσει ότι αυτά που προωθεί στο Κυπριακό βρίσκουν έδαφος». Το ζητούμενο για τη Λευκωσία ήταν «να μην υπάρχει οποιαδήποτε ασάφεια, εποικοδομητική ή μη» και το τελικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει αυτό που τέθηκε ως στόχο από την αρχή.

Για τις ενέργειες των Βρετανών ο ΥΠΕΞ παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένα θέμα» που αφορά τη συμπεριφορά της το οποίο συζητείται σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Σημείωσε ότι οι κινήσεις των Βρετανών «δεν μας έχουν ξαφνιάσει» και «ήταν κάτι που αναμέναμε». Γι’ αυτό και είχε γίνει προετοιμασία «προς κάποιες άλλες κατευθύνσεις που γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν τέτοια προβλήματα».

Ικανοποίηση για ΗΠΑ

Η Λευκωσία, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη, είναι ικανοποιημένη από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόσο στο θέμα της Αμμοχώστου, όσο και στην Προεδρική Δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος «η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ταυτόσημη με τις επιδιώξεις» της Κύπρου.

Ειδικά για την περίπτωση των ΗΠΑ η Λευκωσία θεωρεί σημαντικό στοιχείο για να διατηρηθεί η πίεση προς την Τουρκία το γεγονός ότι έχει εγερθεί και σχετικό θέμα προς συζήτηση στην αμερικανική Βουλή.

Στο μεταξύ, σε νέες δηλώσεις την Κυριακή, μετά το πέρας του ετήσιου μνημοσύνου των ηρώων Χρήστου Κωνσταντινίδη, Γιαννάκη Π. Ταλιώτη, Αντώνη Αντωνίου και Μιχάλη Χρ. Κυπριανού, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στη Γεροσκήπου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε πως η προσπάθεια δεν τερματίζεται είτε με την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με την δήλωση των «27», είτε με το περιεχόμενο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.

Πρόσθεσε, πως όλα αυτά «αποτελούν εργαλεία, τα οποία αξιοποιούμε και σίγουρα η προσπάθεια συνεχίζεται».

To θέμα, συνέχισε, της περίκλειστης περιοχής και της αποτροπής τετελεσμένων αλλά και η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, θα πρέπει να κρατηθεί στην διεθνή επικαιρότητα, έτσι ώστε να μπορούμε, κτίζοντας τα εργαλεία που έχουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις και αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεση μας, από τη μια να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα, αλλά και το σημαντικότερο να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο στόχος της Τουρκίας, η μεγάλη εικόνα μέσα από τις ενέργειες της, τα τετελεσμένα που επιχειρεί να προωθήσει, είτε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στην θάλασσα «αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν το μεγάλο στόχο της Τουρκίας που είναι η αλλαγή βάση της λύσης του Κυπριακού».