GR US

Τεράστια πίεση προς την Κύπρο ενόψει Συνόδου Κορυφής

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ στη Λευκωσία. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί σε μέγγενη πιέσεων στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να εγκαταλείψει το βέτο για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Λευκορωσίας (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την ώρα που το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» συνεχίζει ανενόχλητο τις γεωτρήσεις του νοτιοδυτικά της Πάφου και το ερευνητικό «Barbaros» κόβει βόλτες νότια της Λάρνακας, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο καλούν τη Λευκωσία να κάνει τα «στραβά μάτια» και να μην επιμένει σε παράλληλες κυρώσεις σε Τουρκία και Λευκορωσία.

Η τεράστια πίεση που ασκείται στη Λευκωσία δεν έχει προηγούμενο αφού ένα γκρουπ ευρωπαϊκών κρατών απαιτούν την άρση της εμπλοκής που προκάλεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για να προχωρήσουν οι κυρώσεις κατά του Λευκορωσίας, αφήνοντας κατά μέρος την ήδη ληφθείσα σε επίπεδο ΣΕΥ (στο Βερολίνο) πολιτική απόφαση για τις παράλληλες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ζητούν, δηλαδή, ευθέως από τη Λευκωσία να υποχωρήσει από τις δικές της απαιτήσεις και, καίγοντας το μοναδικό της χαρτί, να υπερψηφίσει τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ. Με απλά λόγια το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κατατάσσουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα μη ευρωπαϊκό κράτος ως πιο σημαντική (σ.σ. ενδεχομένως και λόγω της ρωσικής εμπλοκής), από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εισβολή ερευνητικών και πολεμικών πλοίων από την ΑΟΖ ενός ευρωπαϊκού κράτους.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο σύνθετα, από τη στιγμή μάλιστα που αυτοί που ανέλαβαν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στον βωμό του στόχου τους που είναι η μη λήψη κυρώσεων κατά της Άγκυρας, δεσμεύθηκαν στον Ταγίπ Ερντογάν, για πράγματα που δεν τους αφορούν και δεν εξουσιοδοτήθηκαν να δεσμευθούν από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Μέρκελ και Μισέλ, δηλαδή, δεσμεύθηκαν στον Τούρκο Πρόεδρο πως στον ευρωτουρκικό διάλογο, μεταξύ των ζητημάτων που θα συζητηθούν θα περιλαμβάνεται, τόσο το Κυπριακό όσο και η τουρκική απαίτηση για διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κι αυτό την ώρα που και η παραδοσιακά στηρίζουσα τις κυπριακές θέσεις Ελλάδα, επικεντρώνεται στο ζήτημα της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι καταδικασμένος να αποτύχει, κυρίως λόγω της διαφορετικής προσέγγισης σε Αθήνα και Άγκυρα και των ξεχωριστών απαιτήσεων του Ερντογάν που βάζει από το παράθυρο μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως αυτό των μουσουλμάνων στη Θράκη, την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου και την κυριότητα ενός αριθμού βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε κρύβει μεγάλες παγίδες για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αν η Ελλάδα δεν στηρίξει τώρα την Κύπρο υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ και για την ίδια, αφού δύσκολα θα καταφέρει να πείσει στο μέλλον τους εταίρους, σε περίπτωση που τα τουρκικά πλοία εισέλθουν ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, να αντιδράσουν, από τη στιγμή που παραμείνουν αδιάφοροι μπροστά στην κατάφωρη εισβολή των τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στη Λευκωσία άρχισε ήδη να ακούγεται και το επιχείρημα ότι «ούτε η Ελλάδα δεν στηρίζει τη θέση σας», δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το Νίκο Αναστασιάδη ενόψει της Συνόδου της 1η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ημερομηνία που έχει και τη σημειολογία της αφού είναι η επέτειος συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.