GR US

Την υστάτη θα αποφασίσει ο Γ.Γ. για τριμερή - Θα δει χωριστά στη Ν. Υόρκη Αναστασιάδη και Τατάρ

Εθνικός Κήρυξ

O ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. (Martial Trezzini/Keystone via AP)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μέχρι και την υστάτη θα περιμένει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για να αποφασίσει κατά πόσο θα έχει κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, το τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.

Η  Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δήλωσε -μετά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με τον Τατάρ- ότι αυτή την στιγμή προβλέπεται η διεξαγωγή διμερών συναντήσεων και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντάται χωριστά στη Νέα Υόρκη με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι το κατά πόσον θα διεξαχθεί μια τριμερής συνάντηση θα αποφασιστεί στη Νέα Υόρκη. Ανέφερε δε ότι ενθάρρυνε τον Τατάρ, όπως και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να συνεχίσει τις προσπάθειες για να συναντιούνται οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του νησιού και για να επιτευχθεί μια συμφωνία, διότι πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ο ένας τον άλλο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, να συναντιούνται και να εργάζονται μαζί.

Ο ίδιος ο Τατάρ, πάντως, σε δηλώσεις του ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει ένα «μοντέλο Σιγκαπούρης» στην Κύπρο. Ανέφερε πως η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία και πως μπορεί να υπάρξει ένα «μοντέλο Σιγκαπούρης» στο νησί, σημειώνοντας πως η χώρα στο σύνολό της μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο με τη συνεργασία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είπε πως είναι πάντα ανοικτός σε διάλογο και οποιαδήποτε ανεπίσημη συνάντηση για να εκφράσει τις θέσεις του με λεπτομέρειες. Υπενθύμισε πως ο ίδιος θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και επεσήμανε πως υπογράμμισε στην κ. Σπέχαρ πως η τ/κ πλευρά δεν θα αλλάξει τη θέση της και πως αναμένει από τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να δουν ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. «Η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και η αποδοχή ενός ισότιμου διεθνούς στάτους είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν ξανά στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Τατάρ, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τη θέση αυτή στη Γενεύη.

Δύσκολο το πρόγραμμα στη Ν. Υόρκη

Το μήνυμα της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών προς τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να μεταβούν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, λόγω των μέτρων για την πανδημία και να γίνουν οι ομιλίες διαδικτυακά, αλλά και το γεγονός ότι μικρός αριθμός αιθουσών θα προσφερθεί για τις διμερείς επαφές, θα περιορίσει σημαντικά το πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν στις 18 Σεπτεμβρίου για την αμερικανική μεγαλούπολη και η ημερομηνία επιστροφής έχει καθορισθεί η 28η του ίδιου μήνα. Η κυπριακή αποστολή δεν θα μπορούσε να ματαιώσει την εκεί μετάβασή της καθώς, ο Πρόεδρος επενδύει στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίον θα συζητήσει το Κυπριακό. Την ίδια ώρα έχει δηλώσει έτοιμος για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη πρόσκληση από τον Γ.Γ. για κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η Λευκωσία προσπαθεί μέσα σε αυτό το κλίμα των περιορισμών και της μικρής φυσικής παρουσίας άλλων ηγετών να διευθετήσει συναντήσεις του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους τους.

Σημειώνεται συναφώς πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που ενδεχομένως να συναντούσε τον Πρόεδρο, θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ να προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση και να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

* Σημειώνεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί την Τετάρτη τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, Στέφαν Λίλι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του Βρετανού διπλωμάτη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», είπε περίπου πως είναι χάσιμο χρόνο η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο, που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντάνα το 2017. Θέση με την οποία διαφωνεί η Κυπριακή Δημοκρατία και συμφωνεί η τουρκική πλευρά.