GR US

Χαμηλά βάζουν τον πήχη τα Ηνωμένα Εθνη για την πενταμερή

Εθνικός Κήρυξ Archive

Επιστρέφει το Σάββατο στην Κύπρο για επαφές η Τζέιν Χολ Λουτ. Στη φωτογραφία η κ. Λουτ στο αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών σε προηγούμενη επίσκεψή της στη νήσο. (Φωτογραφία: Χρίστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με στόχο τη διασφάλιση της συναίνεσης των πλευρών ότι από την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη θα συμφωνηθεί ένα κείμενο που στο ελάχιστο θα διασφαλίζει τη συνέχιση της προσπάθειας, αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο το Σάββατο, η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Το πρόγραμμα της νέας αποστολής της περιλαμβάνει δύο συναντήσεις την Κυριακή, στις 9,30 το πρωί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις 2,30 το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, πριν αναχωρήσει τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι προσδοκίες για την άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης είναι πολύ χαμηλές. Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας μέλους του Σ.Α., κατά την ενημέρωση που έγινε σε μόνιμα μέλη από την συνεργάτη του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την επιστροφή της από την Κύπρου, η κ. Λουτ είπε πως «δεν αναμένει πολλά πράγματα, καθώς καμία από τις πλευρές δεν μετακινήθηκε από τις απόψεις της».

Το πρόγραμμα της άτυπης πενταμερούς έχει ήδη σταλεί στους συμμετέχοντες από την κ. Λουτ. Ξεκινά με δείπνο που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας στις αντιπροσωπείες και την επόμενη μέρα με την άτυπη διάσκεψη. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις και ξανά διάσκεψη.

Ερωτηθείς αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφορικά με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, για εκλογή της κ. Λουτ μετά την 19η Μαΐου, ως μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ενεργειακού κολοσσού SHELL, διευκρινίστηκε ότι θα συνεχίσει κανονικά τα καθήκοντά της, καθώς η εργασία της στον ΟΗΕ είναι μερικής απασχόλησης. Ήδη είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου σε δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Πρόεδρος: Εξαρτάται από Τουρκία

Η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι παράμετροι του Γενικού Γραμματέα, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και το ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, εάν η Τουρκία έρθει αποφασισμένη για μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπει τι θα αποτελέσει το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση.

«Η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και οι παράμετροι του  ΓΓ των ΗΕ, με βάση και την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019, όταν είχαμε συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ υπό την αιγίδα του, και τον κ. Ακιντζί στο Βερολίνο», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει τύχει ενημέρωσης για την επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Τουρκία, αλλά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε συνεννοηθεί πως θα τύχει ενημέρωσης εντός των ημερών.

Κληθείς να σχολιάσει την είδηση του ΚΥΠΕ ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ φαίνεται να έχει χαμηλές προσδοκίες από την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι προσδοκίες εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας. «Εάν (η Τουρκία) έρθει με απόφαση να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπω τι θα είναι το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.