GR US

Χιλιάδες βροντοφώναξαν «όχι» σε εποικισμό των Βαρωσίων

Αssociated Press

«Είμαστε όλοι Βαρωσιώτες» γράφει η πινακίδα του Ελληνοκύπριου διαδηλωτή στην εκδήλωση που έγινε στο οδόφραγμα της ακριτικής Δερύνειας σε απόσταση αναπνοής από την κατεχόμενη Αμμόχωστο (AP Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Όχι» στον εποικισμό των Βαρωσίων βροντοφώναξαν το βράδυ του Σαββάτου τρεις χιλιάδες περίπου πολίτες που καταδίκασαν την είσοδο των Τούρκων στην περίκλειστη πόλη σε νέα μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της ακριτικής Δερύνειας που οδηγεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί – Είμαστε όλοι Κερυνειώτες» πλήθος πολιτών από όλες τις πόλεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» και πορεύθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την αιχμάλωτη εδώ και 46 χρόνια πόλη.

Οι διοργανωτές είχαν απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κύπριους και στον απανταχού Ελληνισμό, να ενώσουν τις φωνές τους ζητώντας απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα του Σαββάτου πορεία των μοτοσικλετιστών από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με τελικό προορισμό το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Μοτοσικλετιστές πραγματοποίησαν το απόγευμα πορεία από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με τελικό προορισμό το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Με αφορμή την τουρκική πρόκληση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στόχος των διοργανωτών είναι να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη το σύνθημα «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους».

Η επιτυχής εκδήλωση έστειλε ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς όσους θεωρούν ότι οι Ελληνοκύπριοι και κυρίως οι νέοι λησμόνησαν την κατεχόμενη Κύπρο.

Στους συμμετέχοντες, είχαν προσφερθεί λευκές μπλούζες με το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, ενώ αυτό που είχαν ξεκαθαρίσει ρητά ήταν ότι κομματικά ή οπαδικά διακριτικά δεν θα γίνονταν δεκτά από την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού».

Σε πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν συνθήματα όπως «Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια», «Η Μνήμη γεννά ελπίδα», «Απελευθέρωση η μόνη λύση», συνθήματα τα οποία έδωσαν και τον τόνο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε ειρηνικά παρά τις προκλήσεις των Τούρκων απέναντι.

Πάντως, στο οδόφραγμα της Δερύνειας τα μέτρα ήταν δρακόντεια, ενώ από νωρίς η Αστυνομία έστησε κιγκλιδώματα σε κάθε σημείο από το οποίο μπορούσε κανείς να διέλθει από τα κατεχόμενα.

Έντονη ήταν και η παρουσία των κυανόκρανων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός της νεκρής ζώνης, ενώ διμοιρίες της ΜΜΑΔ στέκονταν διακριτικά παρά το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς ως αποτρεπτική δύναμη. Στην εκδήλωση παρούσα ήταν και η μητέρα του ήρωα Τάσου Ισαάκ.

Σε γραπτή δήλωση που είχε εκδώσει νωρίτερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόταν σε πληροφορίες του κράτους, πως «οι εγκάθετοι της Άγκυρας επιδιώκουν την πρόκληση επεισοδίων» και ως εκ τούτου απηύθυνε έκκληση προς όλους τους διαμαρτυρόμενους, «όπως συμπεριφερθούν υπεύθυνα και εκδηλώσουν τα συναισθήματα αγανάκτησης τους με τρόπο που να μην επιτρέψουν στους εγκάθετους της Τουρκίας και τους γκρίζους λύκους, που θα συγκεντρωθούν στον χώρο, να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε ενέργεια για να επιτύχουν αυτά που η Άγκυρα επιδιώκει».

Στο χώρο της εκδήλωσης, τοποθετήθηκε εκ νέου το λιτό μνημείο που δημιούργησαν οι μοτοσικλετιστές εις μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, επανατοποθετήθηκε μόνο για το βράδυ της εκδήλωσης.

Ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η ανάγνωση ψηφίσματος, το οποίο αντιπροσωπεία των διοργανωτών επέδωσε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά ότι στο «γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταδικάσει τις προσπάθειες για εποικισμό του μέχρι πρότινος κλειστού τομέα της Αμμοχώστου. Καλούμε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει ουσιαστική δράση για να ανακληθεί η απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα του κλειστού τομέα της κατεχόμενης Αμμοχώστου και να αποτραπεί ο εποικισμός της».

Ταυτόχρονα «καλούμε τον ΟΗΕ να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ούτως ώστε να παύσει η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και οι προσπάθειες για αλλοίωση του χαρακτήρα των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, να υποστηρίξει και να συμβάλει στην πραγμάτωση του αιτήματός μας για αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους».

Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες έφεραν προστατευτικές μάσκες.

«Αντι-διαδήλωση» στην κατεχόμενη πλευρά

Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η αντικατοχική εκδήλωση στη Δερύνεια, μερικές δεκάδες–εκατοντάδες Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ακραίοι και μέλη των «Γκρίζων Λύκων», συγκεντρώθηκαν στην κατεχόμενη πλευρά του οδοφράγματος και φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι τουρκική και έτσι θα μείνει» δείχνοντας με τρόπο ξεκάθαρο ότι αποτελούν υπέρμαχους της τουρκοποίησης, τόσο της Αμμοχώστου όσο και της υπόλοιπης Κύπρου.

Η «αστυνομία» του ψευδοκράτους έστησε μπλόκο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το οδόφραγμα και δεν τους επέτρεψε να πλησιάσουν. Ακούγοντας τα συνθήματα από την εκδήλωση των μοτοσικλετιστών στην πλευρά του οδοφράγματος που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, έσπρωχνα το μπλόκο των «αστυνομικών», οι οποίοι όμως τους εμπόδισαν να προχωρήσουν.