x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριακή του Πάσχα: Χριστός Ανέστη, το τραγούδι της ζωής

Κυριακή του Πάσχα σήμερα, δηλαδή της διάβασης από το θάνατο στη ζωή. Χτυπούν καμπάνες χαρωπά και διαλαλούν δοξαστικά το θαύμα «Χριστός Ανέστη!». Είναι πράγματι ευλογημένο σύναυγο το σημερινό, αλλιώτικο από τα άλλα. Ρόδισε η αυγή. Και να το φως, καλημερίζει την πλάση. Τη φωτίζει και τη λαμποκοπά. Το φως του Χριστού ξεχύνεται παντού, γιατί μας θέλει φωτόμορφους, φωτεινούς και φωτίζοντες.

Είναι μια Κυριακή αλλιώτικη από τις άλλες. Είναι η Κυριακή του Πάσχα. Μοναδικές οι εμπειρίες, οι περιγραφές και οι σκηνογραφίες της. Ιδού μερικές: Τρεις γυναίκες, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Ιακώβου και η Σαλώμη, φορτωμένες με αρώματα και μυριστικά, κίνησαν οι τρεις τους άσκιαχτες μέσα στο μισοσκόταδο, «ίνα ελθούσαι αλείψωσιν τον Ιησούν». Το μόνο που φαίνεται να τις απασχολεί, είναι η μετατόπιση του λίθου «εκ της θύρας του μνημείου», αφού «ην γαρ μέγας σφόδρα», δηλαδή ο λίθος ήταν τεράστιος.

Καθώς πεζοπορούν χαροκαμένες και πενθηφορούσες, συζητούν μεταξύ τους και διερωτώνται, «τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον εκ της θύρας του μνημείου;». Δεν υπολογίζουν τίποτε και κανέναν άλλον. Ούτε τους μανιασμένους σταυρωτές, ούτε τον άπονο κεντηρίωνα, ούτε την οπλισμένη κουστωδία που φυλάγει τον τάφο.

Φοβούνται βλέπεις οι ανάλγητοι σταυρωτές μη τυχόν έλθουν μεσονυχτίς οι μαθητές του Ιησού και Τον κλέψουν και πουν ότι αναστήθηκε. Εκείνες προχωρούν αποφασιστικά. Αλλωστε η αγάπη θέλει τόλμη.

Μόλις έφτασαν στο μνήμα, ξαφνιάστηκαν. Ο τεράστιος λίθος, ο οποίος σφράγισε «την πέτραν της ζωής», είχε μετατοπισθεί. Κι ένας λαμπερός άγγελος με ολόασπρα φτερά, τους αναγγέλλει το χαρμόσυνο μαντάτο, «ηγέρθη ουκ έστιν ώδε», ανέστη, δεν είναι εδώ. Εμειναν άφωνες. Πέτρωσαν τα κορμιά τους. Κλείσθηκαν σφιχτά τα χείλη τους. Τρέμουν τα γόνατά τους. Κι ο άγγελος, θέλοντας να διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία τους, τους καλεί στη θέαση του αδειανού τάφου: «Ιδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν», τους είπε πειστικά, και τους ανέθεσε αμέσως το μεγάλο έργο του Ευαγγελισμού της Ανάστασης του Χριστού: «Αλλ’ υπάγετε είπατε τοις μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω ότι προάγει υμάς εις την Γαλιλαίαν. Εκεί αυτόν όψεσθε καθώς είπεν υμίν». Δηλαδή πηγαίνετε και πείτε τα μαντάτα στους μαθητές Του και στον Πέτρο. Πηγαίνει πριν από σας στη Γαλιλαία, εκεί θα Τον δείτε, καθώς σας είχε πει. Ιδιαίτερη η παραγγελία για τον Πέτρο διότι αυτός είχε αρνηθεί τον Χριστό τρεις φορές και μάλιστα με όρκο.

Μεγάλο προνόμιο γι’ αυτές τις τρεις γυναίκες, διότι έγιναν οι απόστολοι των Αποστόλων και οι ευαγγελιστές των Ευαγγελιστών, αφού πρώτες αυτές ανήγγειλαν το «Χριστός Ανέστη».

Αναστάσεως ημέρα, σήμερα. Μέρα χαράς. Μέρα λαμπρής. Μέρα λύτρωσης. Μέρα γιορτής και σχόλης. Είναι «εορτών, εορτή και πανήγυρις, πανηγύρεων».

Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι μία παράταση του φυσικού Του βίου, όπως συνέβη με τις νεκραναστάσεις του Λαζάρου ή της κόρης του Ιαείρου λόγου χάρη, οι οποίοι έπειτα από παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος πέθαναν και πάλι διότι τέλεψαν τα συστατικά της βιολογικής τους ύπαρξης. Αλλά η Ανάσταση του Χριστού είναι, «η κατάποσις του θνητού υπό της ζωής». Με την νέκρωσή Του, νέκρωσε μια για πάντα το σκάνδαλο που λέγεται θάνατος και τον μεταποίησε σε «όντως ζωή», απέθαντη και ατέλεστη.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι διαρκώς παρούσα μέσα στην Εκκλησία, σαν μια αδιάκοπη πρόσκληση νίκης ενάντια στη φθορά και τον θάνατο, τον οποίον «κατήργησε ο του Σωτήρος θάνατος» και τον μεταποίησε σε «περισσόν της ζωής», ψηλαφητό στις μορφές των αγίων, οι οποίοι είναι η μεταϊστορία στο σήμερα της ιστορίας, το έσχατον και το παρόν αναστημένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, τόσα χρόνια τώρα, δεν μπορεί να βρει έναν ενιαίο βηματισμό, στα Ελληνοτουρκικά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ