x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Ελληνισμού

Η Βουλή έγραψε Ιστορία, σήμερα. Πήρε μια πολύπλευρα ευεργετική απόφαση για το Εθνος. Μια απόφαση που το τοποθετεί μακροχρόνια σε μια νέα πορεία.

Εδωσε με ισχυρή πλειοψηφία το δικαίωμα της ψήφου στους απόδημους Ελληνες.

Ωστόσο, όσο σημαντικό κι αν είναι το γεγονός αυτό -που βέβαια είναι- υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Η Βουλή αναγνώρισε επιτέλους την πραγματικότητα: ότι τα σύνορα του Ελληνισμού δεν περιορίζονται στην ελληνική επικράτεια.

Εξαπλώνονται μέχρι στα πέρατα του Κόσμου. Κι αυτό αποτελεί έναν εξαιρετικά δυνατό πολλαπλασιαστή των δυνάμεων του Εθνους.

Αυτή την διάσταση του Ελληνισμού, καθώς και τις τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας, όχι μόνο την αναγνώρισε, αλλά την έκανε πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ένα ακόμα έπαθλο στο εκσυγχρονιστικό του έργο.

Αξια, λοιπόν, του απονέμεται ο τίτλος του Πρωθυπουργού του Απόδημου Ελληνισμού!

Ο Μητσοτάκης πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις, αμέσως μετά την εκλογή του το 2019 αγωνίστηκε να περάσει από την Βουλή τον ίδιο εκλογικό νόμο για τους απόδημους που ισχύει και στην Ελλάδα. Οταν όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν, γιατί δεν μπορούσε να εξασφαλίσει 200 ψήφους, τότε επέλεξε να δεχτεί έναν κουτσουρεμένο νόμο, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα βελτιωνόταν.

Και να που αυτή η μέρα έφτασε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Ετσι, από τώρα και στο εξής Ελληνες πολίτες οι οποίοι:

Είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν.

Ακόμα, θα μπορούμε να ψηφίζουμε βέβαια αν τύχει και είμαστε στην Ελλάδα.

Είναι ο νόμος αυτός τέλειος; Είναι κανένας νόμος τέλειος; Πιθανόν όχι. Κάθε νόμος είναι εν εξελίξει, αποδεχόμενος βελτίωση.

Το ίδιο και με τον νόμο αυτό. Για παράδειγμα -όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές- η επιστολική / ηλεκτρονική ψήφος είναι απαραίτητη. Είναι τέτοιες οι αποστάσεις μεταξύ προξενείων και περιοχών που ζούνε οι απόδημοι, όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλες τις χώρες, που η επιστολική / ηλεκτρονική ψήφος  αποτελεί ανάγκη. Κι ως τέτοια αργά ή γρήγορα, θα υλοποιηθεί.

Ωστόσο, όπως σημείωνα και στην ανοιχτή επιστολή μου στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουλίου, η παροχή του δικαιώματος της ψήφου δεν αποτελεί χάρη της Βουλής σ’ εμάς τους απόδημους, ούτε λύνει τα προβλήματα που δυσκολεύουν τις σχέσεις μεταξύ της μητέρας πατρίδας και του απόδημου Ελληνισμού.

Γι’ αυτό και η ίδρυση υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, είναι το επόμενο λογικό βήμα.

Συχνά επικρίνουμε την Ελλάδα για τις ελλείψεις, την αργή πορεία εκσυγχρονισμού της, την δαιδαλώδη γραφειοκρατία της.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη διάσταση: σιγά αλλά σταθερά -και τελευταία με πιο γρήγορο ρυθμό- η Ελλάδα πραγματοποιεί σημαντικά βήματα προόδου, όπως αυτό της παροχής ψήφου στον απόδημο Ελληνισμό, που απελευθερώνουν τις δυνάμεις της.

Συγχαίρουμε, λοιπόν, θερμότατα τις πολιτικές δυνάμεις για την ψήφο των αποδήμων, αρχίζοντας φυσικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τα κόμματα που ψήφισαν τον νόμο και συγκεκριμένα τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετά από πέντε χρόνια ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν την Πέμπτη στον κυπριακό ουρανό, λαμβάνοντας μέρος σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ