x
 

Πολιτική

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Δεν γίνεται σαφής καταγραφή των γεγονότων στη νεκρή ζώνη

11 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για τα θέματα της Πύλας,  της Δερύνειας, τη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου, τα Στροβίλια και το Maria’s House, δεν επιτυγχάνεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σαφής καταγραφή των γεγονότων, και ακολουθείται μία διαχρονική τάση τήρησης ίσων αποστάσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, καλωσορίζει την επαναβεβαίωση της δέσμευσης του Γενικού Γραμματέα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθοδηγούμενου από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καθορίζουν και τις σχετικές παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωση αναφορικά με τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Καλές Υπηρεσίες του και την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι αναφορές στα ανθρωπιστικά θέματα παραμένουν υποτονικές.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η προσήλωση του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη μίας ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία θα οδηγήσει σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αντικατοπτρίζεται στον πρόσφατο διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής του απεσταλμένης.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για στήριξη της αποστολής της κ. Ολγκίν Κουέγιαρ, προσβλέποντας σε γρήγορη άρση του αδιεξόδου και επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με την έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνεται η εκφρασθείσα ανησυχία του Γενικού Γραμματέα για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Τουρκία. Σημειώνεται επίσης, η διαβεβαίωσή του ότι, τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν αναλλοίωτη τη θέση τους στο θέμα των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή τους για πλήρη συμμόρφωση στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και επαναφορά στο status quo ante.

Ως προς την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, το Υπουργείο Εξωτερικών συμμερίζεται την ανησυχία που εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας συστηματικής πολιτικής αμφισβήτησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

«Δυστυχώς, δεν επιτυγχάνεται σε όλες τις περιπτώσεις – περιλαμβανομένης και της περίπτωσης της συνεχιζόμενης παραβίασης στα Στροβίλια – σαφής καταγραφή των γεγονότων, ακολουθώντας μία διαχρονική τάση τήρησης ίσων αποστάσεων», προστίθεται.

Το ΥΠΕΞ τονίζει εξάλλου ότι «οι αναφορές στα ανθρωπιστικά θέματα, όπως οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και η ανάγκη συνεργασίας της Τουρκίας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων, παραμένουν δυστυχώς, υποτονικές».

Τέλος το Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, για την αποτελεσματική εφαρμογή των όρων εντολής της και με τελικό στόχο την επίτευξη συνολικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 186/1964 του ΟΗΕ, στη βάση του οποίου συστάθηκε η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ