x
 

Πολιτική

Νέοι αρχηγοί στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Πυροσβεστικό Σώμα 

16 Ιανουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (KYΣΕΑ) που συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επελέγη ο υποστράτηγος, Δημήτριος Μάλλιος, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του αντιστρατήγου, ενώ νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξελέγη ο αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας.

Το ΚΥΣΕΑ απένειμε στον Λάζαρο Μαυρόπουλο τον βαθμό του στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού του Σώματος.

Στον αποστρατευθέντα αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, απονεμήθηκε ο βαθμός του στρατηγού εν αποστρατεία και ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού του Π.Σ.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Δημήτρης Μάλλιος κατάγεται από τον Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το 1963. Το 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Το 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.

Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του ταξίαρχου ως διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης.

Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Την 25/01/2023 τοποθετήθηκε στη θέση του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Εχει διατελέσει και μέλος του Συμβουλίου της Frontex.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α’, Β’ και Γ’ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α’ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β’ & Γ’ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ και Β’ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α’ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών.

Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «Ιατρική – Βιολογία – Ψυχολογία – Ναρκωτικά – AIDS», «Βασικές Αρχές Νομικής Επιστήμης», «Θεολογία», «Περιβάλλον και Οικολογία» και «Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη».

Βιογραφικό νέου αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στη Μηλίτσα Μεσσηνίας το 1967, είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το έτος 1999 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του ανθυποπυραγού.

Το 2013 αποφοίτησε από την Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει υπηρετήσει, ως διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), ως Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ως διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, ως διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, σε Υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά και ως εκπαιδευτής στη Σχολή Πυροσβεστών.

Το 2024 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εχει διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων, του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α’ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α’ Τάξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ