x
 

Πολιτική

Κυβερνητική πρόταση για το συνταξιοδοτικό – Προς αλλαγή του «πέναλτι» του 12%

27 Οκτωβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους του Ταμείου Κοινωνικών ασφαλίσεων πρόταση αλλαγή στο πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο. Η κυβερνητική πρόταση προνοεί συμπλήρωση 40 χρόνων εργασίας που αντιστοιχεί στο 85% της περιόδου ασφάλισης, ώστε να μειωθεί το «πέναλτι» του 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε βάθος χρόνου και διαπιστώθηκε ότι οι προγραμματισμένες εισφορές είναι ικανοποιητικές ενώ δεν προκύπτει ανάγκη διαφοροποίησης του ορίου συνταξιοδότησης».

Επιπρόσθετα, είπε ότι παρουσιάστηκαν στοιχεία και δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνάρτηση με τις οποίες ακούστηκαν απόψεις από τα μέλη του Συμβουλίου. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά της πρότασης που διαμορφώθηκε για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης των πρόωρων συντάξεων η οποία κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς να επηρεάζει την βιωσιμότητά του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών.

«Η πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου μέσα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Μέσα από την εξαίρεση της πλήρους βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση για όσους πολίτες ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια τα οποία έχουν ως επίκεντρο την συμπλήρωση του 85% της περιόδου ασφάλισης που ανέρχεται σε 40 χρόνια» είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπάρχουν κριτήρια και παράμετροι, όμως, σημειώνεται, η πρότασή μας είναι προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι λεπτομέρειές της θα προσδιοριστούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο. Σημειώνεται ότι μέσα από την πρόταση θα επωφεληθούν άμεσα χιλιάδες και σταδιακά εκατοντάδες πολίτες ενώ ευνοούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία στις πωλήσεις και γενικότερα σε επαγγέλματα με χειρωνακτική εργασία ή ορθοστασία. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι το οικονομικό κόστος της πρότασης δεν μπορεί να αυξηθεί γιατί βασίζεται στα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης ενώ η πρόταση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε ότι με δική του πρόσκληση «ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, θα παραστεί στην επόμενη Ατυπη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), που θα γίνει στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ