x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Λαμπρά παραδείγματα «Δικαίων» Ελλήνων

Είχα προσκληθεί πριν αρκετά χρόνια σε μια εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Plaza», στη Νέα Υόρκη, όπου θα τιμούσαν τους «Righteous» («Δίκαιους των Εθνών»). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γνωστός σχολιογράφος της «Νew Υork Times», Τόμας Φρίντμαν (Thomas Friedman).

Μέχρι τότε δεν γνώριζα ότι υπήρχε μια τέτοια οργάνωση. Πρόκειται, όπως έμαθα, για μια Διεθνή Οργάνωση Εβραίων που τιμά αυτούς που συνέβαλαν, με οποιοδήποτε τρόπο, στο να σώσουν Εβραίους κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Τι ωραία ιδέα!

Η μεγάλη αίθουσα του «Plaza» ήταν κατάμεστη. Μεταξύ των τιμηθέντων ήταν και ένα ζευγάρι από την Ζάκυνθο που τους είχαν φέρει για τον σκοπό αυτό. Γι’ αυτό και με προσκάλεσαν. H ιστορία του ζευγαριού ήταν καταπληκτική. Εξιστορήθηκε πως οι άνθρωποι αυτοί με σοβαρό κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες τους.

Θυμάμαι ότι εκείνοι έκλαιγαν από την συγκίνησή τους.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που θέμα έχει την ιστορία των «Δικαίων» και με τίτλο «In the Garden of the Righteous» («Στον Κήπο των Δικαίων»), του  Richart Hurowitz.

Με την ευκαιρία αυτή δημοσιεύτηκαν δυο περιστατικά που έχουν σχέση με εμάς τους Ελληνες:

Ενα άρθρο είναι του συγγραφέα του βιβλίου στην «WSJ» για την Ζάκυνθο, που την χαρακτηρίζει ως το «Νησί των Δικαίων».

Αντιγράφω από την «WSJ»: «Τον Σεπτέμβριο του 1943, οι Γερμανοί έφτασαν στην Ζάκυνθο και διέταξαν τον δήμαρχο, τον Λουκά Καρέρ (Loukas Karrer), να τους δώσει έναν κατάλογο με τα ονόματα των 275 Εβραίων του νησιού σε 24 ώρες ή θα τον εκτελούσαν. Εκείνος κατατρομοκρατημένος πήγε αμέσως στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και του εκμυστηρεύτηκε τι συνέβη. Ο Χρυσόστομος τον πήρε μαζί του και πήγαν στον Γερμανό διοικητή. ‘Αυτός είναι ο κατάλογος των Εβραίων που μας ζήτησες’ του είπε, και του έδωσε ένα κομμάτι χαρτί. Πάνω του είχε γράψει δύο ονόματα. Το δικό του και του δημάρχου».

«Ο Γερμανός διοικητής», συνεχίζει ο συγγραφέας του βιβλίου, «κατάπληκτος, έκανε πίσω. Ωστόσο, άρχισαν να ενοχλούν τους Εβραίους του νησιού. Ο Μητροπολίτης και ο δήμαρχος πήγαν στον ραβίνο και του είπαν εμπιστευτικά να στείλει την κοινότητά του στα βουνά όπου οι Ελληνες συμπατριώτες τους θα τους φρόντιζαν με φαγητό και καταφύγια. Οταν τρία καράβια των Ναζί πήγαν να φορτώσουν τους Εβραίους μετά από λίγες μέρες, δεν υπήρχαν πουθενά. Ολόκληρος ο πληθυσμός των Εβραίων της Ζακύνθου σώθηκε».

Ενα άλλο περιστατικό «Δικαίων» που το αντιγράφω από την βιβλιοκριτική της Dianne Cole, πάλι από την «WSJ» είναι το εξής:

«O Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ήταν ‘ο μόνος ηγέτης ευρωπαϊκής Εκκλησίας’ που κατήγγειλε επίσημα τους Ναζί για την ‘τελική λύση’. O Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τα μέλη της Εκκλησίας να κρύβουν τους Εβραίους και για τον σκοπό αυτό δούλεψε με τον αρχηγό της Αστυνομίας Αγγελο Εβερτ για να εκδώσουν χιλιάδες πιστοποιητικά βαπτίσματος και ψεύτικες κάρτες. Πέντε χιλιάδες από τις 79.000 Ελλήνων Εβραίων σώθηκαν και οι Δαμασκηνός και Εβερτ έσωσαν πολλούς από αυτούς».

Οι Εβραίοι του Κόσμου, προς τιμήν τους, είναι ευγνώμονες στους «Δίκαιους». Πάνω από οτιδήποτε άλλο όμως οι Ζακυνθινοί, ο Δαμασκηνός και ο Εβερτ καθώς και πολλοί άλλοι Ελληνες έκαναν το δίκαιο, το σωστό, το ανθρώπινο. Εσωσαν αθώες ανθρώπινες ζωές.

Συνέχισαν μια γενναία παράδοση του Ελληνα που θυσιάζεται, αν χρειαστεί, για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοπρόσεκτη είδηση από την τρέχουσα επικαιρότητα είναι και η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει το όριο της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από το 62ο στο 64ο έτος της ηλικίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ