x
 

Υγεία

Λαδανιά: ένα πολλά υποσχόμενο φυτό για τον Covid

16 Σεπτεμβρίου 2023
Της Ευρώπης-Σοφίας Δαλαμπίρα*

Εάν ταξιδεύεις πολύ, σίγουρα εκτίθεσαι σε πολλές ιώσεις και ασθένειες, όπως για παράδειγμα ο κορωνοϊός. Ομως για να σε «ρίξει κάτω» μια ίωση θα πρέπει να σε βρει εκτεθειμένο. Σίγουρα το καλοκαίρι είναι μια τέτοια περίοδος καθώς έχουμε πολλές δραστηριότητες λόγω άδειας.

Ενα από τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, είναι η λαδανιά. Αν και έχω γράψει για τις μαζικές ιδιότητες αυτού του φυτού στο παρελθόν, πρόσφατες έρευνες που έχουν προστεθεί στην «βιβλιοθήκη αποφυγής του κορωνοϊού» μου δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνήσω πάλι πόσο μεγάλη επένδυση αποτελεί η πρόληψη. Συνόψισα τις παρακάτω έρευνες οι οποίες δείχνουν πραγματικά την παντοδυναμία της φύσης:

  1. Οι φαινολικές ενώσεις από την γύρη μέλισσας Cistus (Cistus L.) για θεραπεία Covid-19. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στη γύρη την οποία έχουν συλλέξει από φυτά λαδανιάς μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη διαβόητη πρωτεΐνη ακίδας του ιού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν την ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρά μας.
  2. Προληπτική χρήση του εκχυλίσματος Cistus creticus πλούσιου σε πολυφαινόλες με την μορφή σπρέι για την μύτη βοηθά σημαντικά προς την μικρότερη διάρκεια συμπτωμάτων και με πιο ήπια συμπτώματα. Είναι σαν μια φυσική θεραπεία που μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα!
  3. Τα βιοενεργά μόρια της λαδανιάς μπορούν να παρέμβουν στον μηχανισμό του ιού και να τον εμποδίσουν να συνδεθεί με τις ακίδες του.
  4. Η παραλλαγή Delta, «Βρετανικού» Alpha (B.1.1.7) και «Νότιας Αφρικής» Beta (B.1.351) SARS-CoV-2, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό μέσα από το εκχύλισμα λαδανιάς.

Μπορεί αυτές οι έρευνες να είναι εξαιρετικά σημαντικές. αλλά υπάρχει πολύς ακόμη δρόμος στην διερεύνηση του μηχανισμού το συγκεκριμένου ιού. Δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τα εμβόλια ή τα άλλα μέτρα ασφαλείας. Ομως η λαδανιά φαίνεται να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο κομμάτι αυτού του παζλ.

* Ευρώπη-Σοφία Δαλαμπίρα PhD Αγροτικής Οικονομίας, MSc Βοτανικής-Βιολογίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ