x
 

Πολιτική

Παράτυποι μετανάστες μέσω Τουρκίας και με φοιτητική βίζα του ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Περίπου το 70% των μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, χρησιμοποίησαν φοιτητική βίζα που τους χορηγείται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε παράλληλα πως οι επαναπατρισμοί εντός του 2023 έχουν αυξηθεί.

Μιλώντας στο «Associated Press» ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι, οι φοιτητικές βίζες των κατεχομένων είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να φτάσουν παράνομα στην Κύπρο. «Στη συνέχεια διασχίζουν τη μήκους 180 χιλιομέτρων πράσινη γραμμή, που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «οι μετανάστες δεν υποβάλλουν αίτηση στο ψευδοκράτος, επειδή δεν θα λάβουν τα οφέλη που παρέχονται στους αιτούντες άσυλου, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Περισσότεροι από τους μετανάστες που επιλέγουν αυτή τη διαδρομή είναι από την υποσαχάρια Αφρική και φθάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα, μέσω της Κωνσταντινούπολης. Το αυξανόμενο ποσοστό των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές μέσω της ζώνης ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύει τις μεθόδους που έχει υιοθετήσει η Τουρκία για να εργαλειοποιήσει το ζήτημα», πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, «περίπου το 95% όλων των αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο πραγματοποιούνται μέσω των κατεχομένων σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Από τις 3.665 αφίξεις μεταναστών μέχρι στιγμής φέτος, οι 3.485 έφθασαν από τα κατεχόμενα. Οι κυπριακές αρχές έχουν δημιουργήσει φραγμούς κατά μήκος σημείων που χρησιμοποιούνται συχνά από μετανάστες και λαθρέμπορους και βρίσκονται στη διαδικασία εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού παρακολούθησης. Επίσης, δύναμη 300 φρουρών θα αρχίσει σύντομα να περιπολεί τμήματα της νεκρής ζώνης».

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε ότι, «οι αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 490% από το 2017.Το ποσοστό είτε των αιτούντων, είτε των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε διεθνής προστασία έχει φτάσει το 6% του πληθυσμού του νησιού, έξι φορές δηλαδή τον μέσο όρο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη πρώτης γραμμής. Πέρυσι υπήρξαν 21.565 νέες αιτήσεις και από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο φέτος άλλες 3.182. Οι επαναπατρισμοί έχουν επίσης αυξηθεί, από 1.272 σε 7.680 πέρυσι. Περισσότεροι από 2.700 επαναπατρισμοί πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους».

Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, η ΕΕ βρίσκεται επίσης σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να βοηθήσει στον περιορισμό τέτοιων αφίξεων, ενώ ένας «ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ» αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο αργότερα αυτόν τον μήνα για να μετρήσει την πρόοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Υπό τετραήμερη κράτηση με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου τέθηκαν δυο Ελληνοκύπριοι, ηλικίας 22 και 30 χρόνων, σε σχέση με την υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εναντίον 25χρονης Τουρκοκύπριας, της Ασια Καράαλι (Asya Karaali) στην Αγία Νάπα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ