x
 

Πολιτισμός

Λεηλατημένο άγαλμα του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου κατάσχεται από μουσείο του Κλίβελαντ

01 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα ακέφαλο χάλκινο άγαλμα που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο αναμένεται να κατασχεθεί από το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ (Cleveland Museum of Art) από τις αρχές της Νέας Υόρκης που ερευνούν αρχαιότητες οι οποίες έχουν λεηλατηθεί από την Τουρκία.

Ενα ένταλμα που υπογράφηκε από δικαστή στο Μανχάταν στις 14 Αυγούστου διέταξε την κατάσχεση του αγάλματος, το οποίο το μουσείο απέκτησε το 1986 και αποτελούσε το κορυφαίο αντικείμενο της συλλογής του από την αρχαία ρωμαϊκή τέχνη.

Το ένταλμα εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας σχετικά με ένα δίκτυο λαθρεμπορίου που περιλαμβάνει αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν από την νοτιοδυτική Τουρκία και διακινήθηκαν μέσω του Μανχάταν, δήλωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ (Alvin Bragg). Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, αναφέρει το «Associated Press» σε σχετικό δημοσίευμά του.

Το άγαλμα των 1,9 μέτρων (76 ιντσών) χρονολογείται από το 180 έως το 200 μ.Χ. και αξίζει 20 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Η εφημερίδα «Plain Dealer» του Κλίβελαντ ανέφερε ότι το άγαλμα αφαιρέθηκε από την κοινή θέα πριν από δύο και πλέον μήνες και ότι το μουσείο άλλαξε την περιγραφή του έργου στην ιστοσελίδα του, όπου πλέον αποκαλεί το άγαλμα «ανδρική φιγούρα με κάλυμμα» («Draped Male Figure») αντί να αναφέρει τη σχέση του με τον Μάρκο Αυρήλιο.

Η Τουρκία διατύπωσε για πρώτη φορά ισχυρισμούς σχετικά με το άγαλμα το 2012, όταν δημοσίευσε έναν κατάλογο με 25 αντικείμενα στη συλλογή του μουσείου του Κλίβελαντ, τα οποία, όπως λέει, είχαν λεηλατηθεί από τη Βουβώνα (Bubon – πόλη στην αρχαία Λυκία) και άλλες τοποθεσίες. Αξιωματούχοι του μουσείου είχαν τότε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν είχε παράσχει καμία αδιάσειστη απόδειξη για λεηλασία.

«Η διαρκής διαμάχη γύρω από αυτό το θέμα το κράτησε μακριά από τη γενέτειρά του», δήλωσε η Ζεϊνέπ Μποζ (Zeynep Boz) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για το άγαλμα.

Σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η κ. Μποζ ανέφερε ότι η κατάσχεση «παρέχει μια ισχυρή αίσθηση ελπίδας, πολυαναμενόμενη, για τη διόρθωση μιας προφανούς αδικίας».

Ο Τοντ Μέσεκ (Todd Mesek), εκπρόσωπος του μουσείου, δήλωσε την Πέμπτη ότι το μουσείο «παίρνει πολύ σοβαρά τα θέματα προέλευσης και εξετάζει προσεκτικά και υπεύθυνα τις αξιώσεις για αντικείμενα της συλλογής του».

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν έχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία.

Ο Μάρκος Αυρήλιος κυβέρνησε ως Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 161 έως το 180 μ.Χ. και ήταν στωικός φιλόσοφος, του οποίου οι
«Διαλογισμοί» έχουν μελετηθεί ανά τους αιώνες.

Το άγαλμα που κατασχέθηκε απεικονίζει έναν άνδρα με ρέοντα χιτώνα που κρατά το ένα χέρι μπροστά του σε βασιλική στάση.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το «Cycladic Identity» (Κυκλαδική Ταυτότητα) είναι η νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής τους ταυτότητας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ