x
 

Πολιτική

Λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

20 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Λήψη επιπρόσθετων μέτρων και ενεργειών από πλευράς της κυβέρνησης, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο Υπουργός Εργασίας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω , η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αποφασίστηκε όπως:

-Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλα κράτη, προωθήσει περαιτέρω συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο της ανάγκης επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας και ειδικότερα κάποιων περιοχών που έχουν ήδη χαρακτηριστεί από διεθνείς οργανισμούς ως ασφαλείς.

-Να προωθηθεί η αυστηροποίηση και ο διπλασιασμός των προβλεπόμενων ποινών που αφορούν αδικήματα που σχετίζονται με διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

-Να γίνουν παραστάσεις στην Interpol όπως ενισχυθεί η συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, και ανταλλαγή πληροφοριών.

-Σύσταση ειδικού κλιμακίου καταπολέμησης κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών στην Αστυνομία Κύπρου.

-Καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου μέσω προπληρωμένης κάρτας προς διασφάλιση ότι τα επιδόματα πράγματι αξιοποιούνται για κάλυψη αναγκών διαβίωσης.

-Επίσπευση διαδικασιών του Κανονισμού του Δουβλίνου για επανένωση οικογενειών που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης τόνισε ότι «η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών παραμένει στους άξονες προτεραιότητας της διακυβέρνησής του Προέδρου Χριστοδουλίδη και στο επίκεντρο των πολιτικών που προωθούνται από τα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Βελτιωμένη η κατάσταση

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και διαπιστώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κατάσταση του μεταναστευτικού.

Όπως αναφέρθηκε, τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί απέδωσαν με αποτέλεσμα οι αιτήσεις ασύλου για τους μήνες Μάρτιο με Νοέμβριο του 2023 να ανέρχονται σε 9.091, σε σχέση με 17.065 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ οι επιστροφές για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2023 ανέρχονται σε 9.324 σε σύγκριση με 5.166 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 80% στις επιστροφές, ενώ τον μήνα Νοέμβριο έγιναν 930 επιστροφές/απελάσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Αν ακόμα προσθέσουμε και τις μετεγκαταστάσεις 1.716 ατόμων, τότε ο συνολικός αριθμός επιστροφών ανέρχεται σε 11.040 άτομα και για πρώτη φορά στην ιστορία μεταναστευτικού στην Κύπρο έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από όσοι έχουν έρθει την αντίστοιχη περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ