x
 

Αμερική

Λόγια ελπίδας στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας

28 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επαναλαμβάνοντας την πάγια πεποίθηση πως “κάθε εμπόδιο είναι για καλό και κάθε άνεση για κακό”, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Libra Group, Δρ. Γεώργιος Λογοθέτης, παρέλαβε το “Βραβείο Φιλανθρωπίας” της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων Αμερικής, κατά το ετήσιο επίσημο δείπνο (“Testimonial Dinner”), το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο τέλος της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Προέδρου και του κυβερνητικού επιτελείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Δρ. Λογοθέτης, ο οποίος πραγματοποίησε μια ομιλία γεμάτη παραδείγματα και με έμφαση στην αξία της συνεχούς προσπάθειας, της επιμονής αλλά και της ειλικρινούς φιλανθρωπίας, έπλεξε, μεταξύ άλλων, το εγκώμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ελληνοκυπριακού λαού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για μια χώρα η οποία κατόρθωσε να κάνει βήματα μπροστά, παρά το γεγονός ότι εδώ και 50 χρόνια βιώνει την ζοφερή πραγματικότητα της τουρκικής κατοχής σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού.

Ο Δρ. Γεώργιος Λογοθέτης κατά την ομιλία του (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Πήρατε όλο τον πόνο αυτόν από πριν 50 χρόνια και χτίσατε ένα μοντέρνο, δημοφιλές και διεθνές, ευτυχές μέρος. Σας συγχαίρω όλους για αυτό. Θέλω να καταλήξω στο ταξίδι μου στην Κύπρο, φέτος πριν από μερικούς μήνες. Πήγα στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, γνώρισα τους φοιτητές – το μέλλον σας είναι λαμπρό! Γεμάτο διαφορετικότητα, καλή αναλογία ανδρών – γυναικών, διεθνείς φοιτητές, που βλέπουν μπροστά, που σκέφτονται πρωτοποριακά. Ήμουν πραγματικά υπερήφανος. Αναρωτιέσαι: Γιατί οι ψυχές που υπέφεραν δημιουργούν ενάρετους ανθρώπους; Είναι κάτι που αναρωτιέμαι σε όλη μου την ζωή”, είπε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Libra Group, αναφέροντας ως παράδειγμα και την πρώην Διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρυστάλας Γεωργαντζή, η οποία, παρότι ξεριζώθηκε απότομα από την Αμμόχωστο στη νεανική της ηλικία, εντούτοις έχτισε καριέρα και σταδιοδρομία όντας παιδί προσφύγων.
“Η Κρυστάλλα Γεωργαντζή μου είχε πει την ιστορία όπου οι γονείς της στην Αμμόχωστο της είπαν μια μέρα να μπει στο αυτοκίνητο, να σηκωθεί και να φύγει. Σηκώθηκε, εφυγε και δεν γύρισε ποτέ. Υπάρχουν κάποιες συναντήσεις που πάντα θυμάμαι και κάποιες συναντήσεις που πάντα αντηχούν. Γιώργο, δεν έχω αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Τι έκανε με την ζωή της μετα από αυτό; Μορφώθηκε, έγινε Διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή είναι η Ιστορία της Κύπρου. Τολμηρή, γενναία και θαρραλέα”, ήταν τα λόγια του Δρα. Λογοθέτη.
Παράλληλα, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Libra Group προσέθεσε πως ακόμη και θυμός ή η απογοήτευση μπορεί, εφόσον χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, να αξιοποιηθεί ως κίνητρο για κάτι θετικό, θέτοντας ως παράδειγμα την αντίδρασή του κατά την περίοδο της κρίσης, όταν, οι συνεχείς προσβολές σε διεθνείς επιχειρηματικές συναντήσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες, τον ώθησαν να οργανώσει δράσεις για την ενίσχυση των ανθρώπων της πατρίδας από την οποία κατάγεται, ενώ τόνισε με νόημα πως “εάν μέσα από την φιλανθρωπία επιδιώκεις ανταλλάγματα τότε δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για επιχειρησιακή δράση και δημόσιες σχέσεις”.

Από αριστερά: Κυριάκος Παπαστυλιανού, Νίκος Χριστοδουλίδης, Δρ. Γεώργιος Λογοθέτης με τα παιδιά του και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε με το Βραβείο “Δικαιοσύνη για την Κύπρο” (Justice For Cyprus) o Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος, ως μια ένδειξη αναγνώρισης για την συμμετοχή του στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής ομογένειας να συνεισφέρει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την σύζυγό του, Φιλίππα Καρσέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η ειδική εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Θεσσαλία Σιάμπου, ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρος Βενέζης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ευάγγελος Σάββα, ο Μ.Α. της Ελλάδας, Ευάγγελος Σέκερης, η Μ.Α. της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρία Μιχαήλ, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Πολιτειακός Βουλευτής, Μιχάλης Τανούσης, ο Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος του ΟΧΙ, Μάικ Μανάτος.
Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η δημοσιογράφος Ράνια Άνιφτου και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ απέδωσε η ερμηνεύτρια Αννέτ Αρτάνι.

“Η μάχη συνεχίζεται”

Από την πλευρά του, στην δική του ομιλία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε εκ νέου στους προσωπικούς δεσμούς του με την ελληνοαμερικανική ομογένεια, από την περίοδο που ήταν φοιτητής στο Queens College κατά τις αρχές της δεκαετίας του 90, εκφράζοντας την εν γένει εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ανιδιοτελείς προσπάθειες του κυπριακού ελληνισμού στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής.
“Να εκφράσω την εκτίμησή μας για την διαχρονική σας στήριξη. Την στήριξη της ομογένειάς μας στις ΗΠΑ – και ειδικότερα της Ομοσπονδίας μας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αν και είστε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει μακριά από την πολυαγαπημένη μας πατρίδα, η αγάπη σας για την Κύπρο παραμένει άσβεστη και οι δεσμοί παντοτινά ισχυροί. Έχετε την Κύπρο συνεπώς στο μυαλό σας, την καρδιά σας και το δείχνετε εμπράκτως χωρίς να προσβλέπετε στα όποια ανταλλάγματα”, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως “είναι άξιο αναφοράς ότι αυτή η αγάπη αυτή η έγνοια, αυτό το ενδιαφέρον σας για την Κύπρο μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές”.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Επιπλέον, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέστησε ξεκάθαρο ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως νομιμότητα, δεσμευόμενος ότι η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει την προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης.
“Μισό αιώνα από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 να επιλέξουμε να μην παραμείνουμε στην λύπη και την απογοήτευση αλλά με περισσότερη επιμονή και αποφασιστικότητα να κάνουμε σαφώς πιο πολλά για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας. Έχουμε πρώτοι την ευθύνη να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας. Το φετινό στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελεί την λύση του Κυπριακού, το μέλλον της πατρίδας μας και βλέπουμε τι γινεται στη γειτονιά μας. Δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις και η κατάσταση ως έχει στην Κύπρο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Προτεραιότητά μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επίλυση του κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου”, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων, ο πρόεδρος Κυριάκος Παπαστυλιανού, απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη, ενθάρρυνε τον ίδιο και την Κυβέρνησή του “να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση όπου Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα ζουν ειρηνικά, δίχως στρατεύματα και εγγυήτριες δυνάμεις”, ενώ χαιρέτισε τις επενδυτικές σχέσεις που οιδοκομούνται με τις ΗΠΑ.

Διακρίνεται ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ευάγγελος Σάββα και ο Δρ. Γεώργιος Λογοθέτης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, έκανε εκτενή αναφορά στα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την απογοήτευση που επικρατεί για την αδυναμία αποκατάστασης της τάξης και της δικαιοσύνης, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν θα σταματήσει ποτέ να μιλάει για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κερύνεια.
“Μου είπαν να σταματήσω να αναφέρω αυτά τα ονόματα, διότι είναι μέρος των τελευταίων 50 ετών. Τους είπα ότι γερνάω αλλά η μόνη φορά που θα σιωπήσω για την Κερύνεια θα είναι όταν πεθάνω. Άρα λοιπόν, ας θυμηθούμε για ποιον λόγο είμαστε εδώ: Παλεύουμε για την ελευθερία και την δικαιοσύνη, σε αυτό πιστεύουμε και για αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε”, κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ.
Τέλος, στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε πως “το δίκαιο αίτημα της Κύπρου και η 50χρονη καθυστέρηση στην εύρεση μιας δίκαιης και ισότιμης λύσης είναι ο λόγος που είμαστε εδώ απόψε ξανά”, ενώ μνημόνευσε και την δική του επίσκεψη, πριν από λίγους μήνες, στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΝΤ ΛΟΥΪΣ. Η τοπική ελληνοαμερικανική κοινότητα ένωσε τις δυνάμεις της με δημόσιους αξιωματούχους στο Millennium Student Center του Πανεπιστημίου του Μιζούρι–Σεντ Λούις για να γιορτάσει τα 30 χρόνια του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ