x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λόγος εις τους Τρεις Ιεράρχες

04 Φεβρουαρίου 2024
Του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Αποστόλου

Η μεγάλη και λαμπρά εορτή των Τριών Μεγίστων Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος, των Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου έχει τις απαρχές της στον 11ο αιώνα. Καθιερώθηκε από τον Επίσκοπο Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόπους σε μια εποχή εξ ίσου ταραγμένη όπως και η σημερινή, με πολλές ανατροπές και παγκόσμιες εξελίξεις. Στις αρχές του 11ου αιώνα έγινε το μεγάλο σχίσμα μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι εισήλθαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή) μετά τη μάχη του Ματζικέρτ και όλα τούτα αποτέλεσαν κοσμογονία για την εποχή εκείνη. Το Ορθόδοξο πλήρωμα της αυτοκρατορίας χρειάσθηκε ενίσχυση και παρηγορία και τότε ο Επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης Μαυρόπους αφουγκραζόμενος τα σημεία των καιρών, με θείο φωτισμό, καθιέρωσε τον κοινό εορτασμό των Τριών Αγίων Ιεραρχών επαναφέροντας στο προσκήνιο την καταλυτική δράση που είχαν οι Οικουμενικοί αυτοί Διδάσκαλοι κατά τον τέταρτο και στις απαρχές του πέμπτου αιώνα.

Κάτοχοι της Ελληνικής Παιδείας οι Τρείς Ιεράρχες αποτόλμησαν ένα μεγάλο εγχείρημα όταν ουσιαστικά βάπτισαν τον Ελληνισμό στα νάματα του Χριστιανισμού και τον απάλλαξαν από την ειδωλολατρεία. Βεβαίως η επιτυχία τους αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι διέθεταν εμπειρία πνευματική και συνείδηση εκκλησιαστική διότι με συνέπεια ακολούθησαν την οδό της καθάρσεως και του φωτισμού της Εκκλησίας μας δια τούτο όχι απλώς από γνώση και οξύνοια αλλά κυρίως από αγιοπνευματική εμπειρία και θείο φωτισμό μεγαλούργησαν κατά τη δύσκολη εκείνη εποχή όπου η Εκκλησία άρχισε να εξέρχεται από τις κατακόμβες και τους ανηλεείς διωγμούς. Οι Τρεις Ιεράρχες ανεδείχθησαν πανεπιστήμονες για την εποχή τους, αφού σπούδασαν πολλές από τις τότε γνωστές επιστήμες όπως Ιατρική, Νομική, Ρητορική, Φιλοσοφία κ.ά. Ομως, παράλληλα, όλοι τους είχαν εν Χριστώ ζωή και πολιτεία γι’ αυτό διέθεταν πνεύμα διακρίσεως, συνέσεως, ευσεβείας και δεν απολυτοποίησαν ούτε θεοποίησαν την επιστήμη. Χρησιμοποίησαν την ελληνική φιλοσοφία και την ελληνική γλώσσα, που τότε ήταν η παγκόσμια ομιλούμενη γλώσσα όπως σήμερα είναι τα αγγλικά, ως όχημα για να μεταδώσουν την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού σε ολάκερη την οικουμένη. Οι δύο μεγάλοι Καππαδόκες Πατέρες Βασίλειος ο Μέγας και ο Θεολόγος Γρηγόριος θεολόγησαν περί του Μυστηρίου της Αγίας Τριάδος και η διδασκαλία τους, κατοχυρωμένη και αναγνωρισμένη από Οικουμενικές Συνόδου, κατευθύνει την ζωή της Εκκλησίας μας μέχρι και σήμερα. Ο έτερος μεγάλος Ιεράρχης, ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, συνέταξε τη γνωστή σε όλους μας Θεία Λειτουργία αποκαλύπτοντας έτσι τις θεοπτικές του εμπειρίες και ουδείς εκκλησιαστικός Πατήρ μέχρι της σήμερον έχει να επιδείξει κάτι ανώτερο αυτής της Θείας Λειτουργίας.

Η Εκκλησία μας και σήμερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς των παγκοσμίων ανακατατάξεων προβάλει το φωτεινό παράδειγμα των Αγίων Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι σύζευξαν με θαυμαστό τρόπο, την εν Χριστώ ζωή με την ελληνική φιλοσοφία και γνώση. Η σημερινή παγκόσμια κοινωνία έχει ανάγκη από προσωπικότητες ενχριστωμένες που θεραπεύουν τα πάθη τους, έχουν θείο φωτισμό και μαθαίνουν εν τέλει να χρησιμοποιούν τις επιστήμες και τη γνώση για να ευεργετήσουν τους ανθρώπους και όχι να τους πνίξουν μέσα στα αίματα των πολέμων και της αμαρτίας. Ο Θεός, ταις πρεσβείαις των Αγίων Τριών Ιεραρχών, ας μας χαρίσει και στη δύσκολη αυτή εποχή αξίους μιμητές της ζωής και της πολιτείας των Μεγάλων αυτών Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ορίστηκε αντιπρόεδρος στο «Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών του Χριστού των ΗΠΑ», ενώ πρόεδρος η  Επισκοπίνα -Bishop- Elizabeth Eaton, της Λουθηρανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αμερικής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ