x
 

Κύριο Άρθρο

Λύσεις άμεσα για το στεγαστικό πρόβλημα

Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο οξύ. Ιδίως στις μεγάλες πόλεις, στην πρωτεύουσα Αθήνα, αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλα αστικά κέντρα, η εξεύρεση οικονομικά υποφερτής στέγης, είτε για ενοικίαση, είτε για αγορά, έχει καταστεί βραχνάς για τους περισσότερους.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή που όλο και διογκώνεται και δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πού θα καταλήξει, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής. Ηδη το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ανοίξει στην αγορά χιλιάδες κλειστά σπίτια και να διατεθούν είτε για πώληση, είτε για μακροχρόνια ενοικίαση, αλλάζοντας τα όσα ισχύουν για την απόκτηση της Golden Visa από τους ξένους. Η ρύθμιση που προωθείται, εκτός από την αύξηση του επενδυόμενου ποσού στα 800.000 ευρώ σε όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, θα θέτει όρο ισχύος για την απόκτηση βίζας τα 120 τ.μ. και πάνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την Golden Visa από τους ξένους θα μετατοπιστεί σε ακίνητα μεγάλης επιφάνειας (πολεοδομικής αλλά και χρηματικής), που δεν επηρεάζουν το οξύ οικιστικό πρόβλημα της Ελλάδας. Οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων σπιτιών θα αναγκαστούν να στραφούν ξανά στην παραδοσιακή αγορά, ζητώντας τιμές προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα και όχι τις εξωπραγματικές τιμές που ζητούν σήμερα.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό βήμα που θα φέρει κάποια εξομάλυνση στην αγορά των ακινήτων. Το μέτρο αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα ανάλογα μέτρα και μάλιστα άμεσα.

Το πρόβλημα της στέγασης, ιδίως των νέων ανθρώπων που επιδιώκουν να κάνουν οικογένεια και να ξεκινήσουν τώρα τη ζωή τους, είναι ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να χρονίζει. Ηδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν μπορεί να χαθεί και άλλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μία από τις σύγχρονες επιτυχίες επιστημονικής φαντασίας, ευρύτερα γνωστή και από τα θετικά σχόλια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αλλά και του μεγιστάνα της τεχνολογίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Μ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ