Mέρκελ: Ελπίζω ότι θα έχουμε κυβέρνηση πριν το Πάσχα – Αντιδράσεις εντός του SPD

(AP Photo/Markus Schreiber, FILE)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ελπίζω ότι μετά την συγκατάθεση των κομμάτων θα έχουμε κυβέρνηση πριν το (καθολικό) Πάσχα (σ.σ. την πρώτη Απριλίου). Η επιθυμία για διαφορετικές απόψεις σε μια δημοκρατία δεν επιτρέπεται να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην είναι δυνατή πλέον η δυνατότητα για συνεργασία. Οι διερευνητικές συζητήσεις είναι ένα ένα βήμα μιας μακράς διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού», είπε η κ. Αγγελα Μέρκελ σε πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στο Ρίγκεν του βορειοανατολικού κρατιδίου Προπομερανία, την εκλογική της περιφέρεια.

Η νυν -και ενδεχομένως μέλλουσα καγκελάριος- περιέγραψε επίσης τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε ότι επιθυμεί να καταβληθεί προσπάθεια να βρίσκονται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

«Πολλα προβλήματα, όπως είναι λ.χ. η στάση απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα και η προστασία του κλίματος, δεν μπορούν να επιλυθούν από τα εθνικά κράτη μεμονωμένα, αλλά πρέπει να επιλύονται από την Ευρώπη. Η Γαλλία είναι πολύ δραστήρια στα θέματα αυτά και επιθυμούμε να υπάρχουν και γερμανικές απαντήσεις».

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε, επίσης, στην πεντηκοστή πέμπτη επέτειο της υπογραφής της «Συμφωνίας των Ηλυσίων», η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας: «Συμφωνήσαμε κατά τις διερευνητικές συζητήσεις να επεξεργαστούμε τη συμφωνία και να θέσουμε νέους στόχους ως δυνητική νέα κυβέρνηση», όπως είπε.

Αντιδράσεις εντός του SPD

Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και η -ισχυρή- νεολαία του κόμματος προαναγγέλουν από χτες εσωκομματική κινητοποίηση ώστε να καταψηφιστεί η πρόταση της ηγεσίας για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπιμού (GroKo) στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

O Κέβιν Κιούνερτ, πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος και το μέλος του προεδρείου του κόμματος Γιοχάνα Ούκερμαν απέρριψαν εκ νέου την συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο μεν πρώτος σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» είπε χαρακτηριστικά:

«Dεν περίμενα ότι θα διευκολύναμε τόσο την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και δεν θα κάναμε καν λόγο για ανοχή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας», η δε δεύτερη είπε στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke ότι «οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές μπλοκάρουν βασικές επιλογές για κεντρικά θέματα του μέλλοντος και την πολιτική αλλαγή για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Εκτός αυτών η νεολαία του κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ κινητοποιείται στο τοπικό συνέδριο του κόμματος κατά μιας νέας εκδοχής του μεγάλου συνασπιμού στο Βερολίνο. «Αξιόπιστη κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες είναι αυτή τη στιγμή αδύνατη. Ενας μεγάλος συνασπισμός ενδυναμώνει τον πολιτικό λαϊκισμό και σε τελευταία ανάλυση την ακροδεξιά», αναφέρεται σε έγγραφο της οργάνωσης το οποίο θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση.

Επίσης, η Χίλντε Μάτις, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, δημιουργεί κλίμα στη βάση του κόμματος κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χρισταινοδημοκράτες: «Σε πολλά μέλη του κόμματος επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός, αφού οι έχοντες μεγάλα εισοδήματα επί παραδείγματι δεν καλούνται να συμμετάσχουν στην εισφορά αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση υποδομών. Η γενικότερη πολιτική αλλαγή δεν θα γίνει και η ενδυνάμωση της ακροδεξιάς πρέπει να αποτραπεί», είπε σε σημερινή της συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Deutschlandfunk».

Πάντως ήδη από σήμερα η ηγεσία του SPD θα επιδιώξει να κερδίσει την υποστήριξη των μελών του κόμματος. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα το προσπαθήσει στο τοπικό συνέδριο του κόμματος της Σαξονίας-Ανχαλτ, ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς θα προσπαθήσει να το καταφέρει στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία, όπου το το κόμμα προέβαλε μέχρι τώρα τις ισχυρότερες αντιστάσεις. Ομως, ο Μίχαελ Γκρόσεκ, επικεφαλής του SPD στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, έχει ήδη διαφοροποιηθεί και δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Υπέρ έχουν ταχθεί επίσης οι αντιπρόεδροι του κόμματος Μαλού Ντράιερ (και πρωθυπουργός επίσης του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο) και ο Ολαφ Σόλτς (δήμαρχος και κυβερνήτης επίσης του κρατιδίου του Αμβούργου ) όπως επίσης ο Στέφαν Βάιλ, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, και η κοινοβουλευτή εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ Αντρέα Νάλες.

Η κ. Ντράιερ προέβλεψε μάλιστα με δήλωσή της ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πεισθεί η βάση του κόμματος να υπερψηφίσει στις 21 Ιανουαρίου την έναρξη διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι «η χτεσινή συμφωνία είναι μια καλή βάση για διαπραγματεύσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο μεγάλο συνασπσιμό. Ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός αλλά έχω ήδη αναφέρει ότι ακόμα και οι αναγκαστικές συνεργασίες μπορούν να κάνουν καλή δουλειά».

Ο Στέφαν Βάιλ, ομόλογός της στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke : «Αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλη απήχηση οι επικριτές της συμφωνίας, αλλά η ποιότητά της φαίνεται αν ασχοληθεί κανείς επισταμένως με αυτήν». Ο κ. Βάιλ τάχθηκε πάντως υπέρ των βελτιώσεων της χτεσινής συμφωνίας Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), διότι «πρέπει να συζητηθούν πολύ οι λεπτομέρειες», όπως είπε.

Πηγή: Spiegel-online, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *