x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μ. Γιάνναρης: Δεν φταίνε οι εκλογικοί χάρτες

20 Νοεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο επίκεντρο της κριτικής από αντίπαλα και φίλια πυρά έχει περιέλθει ο ομογενής αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris), με αφορμή τις απώλειες που σημείωσε το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση «The City», ο λόγος δεν είναι άλλος από την τελική χάραξη των εκλογικών χαρτών, που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να ευνοήσουν περισσότερο τα δημογραφικά του Δημοκρατικού Κόμματος, προσθέτοντας ορισμένες Περιφέρειες, στις οποίες ενδεχομένως να κρινόταν και η πλειοψηφία της Ομοσπονδιακής Βουλής. Τα «βέλη» συγκεκριμένων κύκλων στρέφονται προς τον κ. Γιάνναρη, αφού η αρχική επαναχάραξη που είχε υπογράψει αποδείχθηκε νομικά ευάλωτη και ακυρώθηκε δικαστικά από τους Ρεπουμπλικανούς, με αποτέλεσμα ο ανεξάρτητος δικαστικός εμπειρογνώμονας να διαμορφώσει τις Περιφέρειες με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από αυτούς που θα περίμεναν οι Δημοκρατικοί.

«Οι άνθρωποι που ηγήθηκαν της επαναχάραξης θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ακολούθησαν τη νόμιμη οδό και ο Μιχάλης Γιάνναρης, που ηγήθηκε της διαδικασίας, είναι ο υπεύθυνος», δήλωσε στη «New York Daily News» η εσωκομματική αντίπαλος του κ. Γιάνναρη, Ελίζαμπεθ Κράουλι (Elizabeth Crowley), ενώ ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε πως «ο Κέβιν Μακάρθι (Kevin McCarthy) θα πρέπει να στείλει στον Γιάνναρη ένα μπουκέτο λουλούδια για να τον ευχαριστήσει».

Από την πλευρά του, ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής αρνείται τις αιτιάσεις, επικαλούμενος δεδομένα βάσει των οποίων το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε επί της ουσίας, ακόμη κι αν ίσχυαν διαφορετικοί ή και οι δικοί του χάρτες, οι οποίοι κρίθηκαν εξόφθαλμα μεροληπτικοί για το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Αυτό είναι το πρόβλημα με το Δημοκρατικό Κόμμα στην Πολιτεία Νέας Υόρκης.  Το συμπέρασμα που έχουν βγάλει είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε προσπαθήσει λιγότερο. Οτι θα έπρεπε να είχαμε κατευνάσει τους αντιπάλους μας. Οτι θα έπρεπε να είχαμε επίτηδες χτίσει έναν λιγότερο Δημοκρατικό χάρτη, το οποίο βέβαια θα μας έφερνε στο ίδιο σημείο που είμαστε σήμερα. Αυτού του είδους οι αδύναμες προσεγγίσεις καταδεικνύουν γιατί είμαστε εδώ σήμερα», τονίζει ο κ. Γιάνναρης.

Πάντως, όπως τονίζει το «The City», μια νεότερη ανάλυση των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνει ότι, ακόμη και με τους χάρτες που εισηγήθηκε αρχικά ο Μιχάλης Γιάνναρης, οι Δημοκρατικοί δεν θα είχαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, αφού σε κάθε περίπτωση εμφανίζονται να χάνουν το Λονγκ Αϊλαντ και, σε ιδανικό σενάριο, να κερδίζουν μια ή δυο θέσεις, και, συγκεκριμένα, την 17η και 22η.  Αντίθετα, ακόμη και με το Παρκ Σλόουπ, η Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) δύσκολα θα έχανε την μάχη από τον Μαξ Ρόουζ (Max Rose) στην 11η Περιφέρεια, αν και υπάρχει σενάριο όπου ο Δημοκρατικός αντίπαλός της είχε μια πιθανότητα να κερδίσει με οριακό ποσοστό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ